Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kerüljük a száraz szobalevegőt

A fűtési szezon idején előfordulhat, hogy kiszárad a bőrünk. Ilyenkor minden bőrtípus több törődést igényel, mivel bőrünk állapota szervezetünk tükre.

Ebben az időszakban különböző bőrelváltozások jelenhetnek meg testünkön, azonban nem minden bőrelváltozást a száraz levegő okoz. Számtalan belgyógyászati betegséget jelezhet egy bőrelváltozás, pl. a pajzsmirigy-, vese-, cukor-, illetve vérképzőrendszeri betegséget. Ezért, ha a normál vagy zsíros bőr szárazzá válik, és furcsa foltok mutatkoznak rajta, ne fogjuk azonnal a fűtésre, hanem mutassuk meg először a háziorvosunknak.

A száraz bőrűek, a gyerekek és az idősek vannak a legnehezebb helyzetben, akiknek a faggyútermelése eleve alacsonyabb. Az idős emberek korral járó bőrszárazságát fokozhatják a sokak által szedett vízhajtó tartalmú gyógyszerek. A kiszáradt bőrnek gyengül az ellenállóképessége, s így egy nyílt fertőzési kapuvá válik, azaz a bőr, és ezen keresztül az egész szervezet könnyebben fertőződik, könnyebben sérül.

szaraz

Fűtött helyiségben 21 fok hőmérséklet mellett a 45–55 százalékos relatív páratartalom az optimális. Az alacsonyabb páratartalom szárítja a bőrt és a nyálkahártyákat, köhögést, torokkaparást, nyugtalan alvást, rossz közérzetet okozhat. A magasabb pedig elősegíti a penészedést, poratkák és más kórokozók elszaporodását. Az egészséges mikrokörnyezet kialakítása nem mindig egyszerű, de gyakori szellőztetéssel, a hőmérséklet szabályozásával és párásító használatával érdemes próbálkozni.

A bőr külső, illetve belső hidratálása a téli hónapok során elengedhetetlen, ezért igyunk sok gyógyteát, elsősorban hárs, bodza, csipkebogyót, és frissen préselt gyümölcsleveket. Fürdés után használjunk jó minőségű testápolót, mint az Aloe verát, glicerint és E-vitamint tartalmazó készítményeket.

Gy. GY.