Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kerítést épít Magyarország a román–magyar határon

Elkezdődött a műszaki határzár előkészítése 13 határ menti településen Hajdú-Bihar megyében. A most érintett település a magyar oldalon Berekböszörmény, a romániai részen Körösszeg és Tarján, valamint a magyarországi Bedő és a Nagyvárad melletti Bors községhez tartozó Kisszántó és Nagyszántó.

Keritest epit

A magyar–román zöldhatáron tavaly összesen 42 illegális határátlépőt fogtak el, de a bevándorlók útvonalváltoztatása miatt várható, hogy tömegesen jelennek meg ebben a térségben – adta hírül a magyar állami hírügynökség, az MTI.

Az egyik érintett település, Bedő polgármestere az M1 aktuális csatornának elmondta: a falu határában lévő úton gyalog akár egy óra alatt el lehet jutni Nagyváradra a zöld határon keresztül. Eszenyi Antal szerint a község azért veszélyeztetett, mert Ártánd két oldalán hatalmas sóderbányák vannak, így a közelben a falu melletti út az egyetlen, ami viszonylag könnyen járható.

A határzár nyomvonalát már a múlt héten kimérték, tegnap pedig elkezdték leverni a kerítéshez szükséges cölöpöket is – mondta el a polgármester, aki úgy véli, védettebbnek érzik majd magukat a környéken élők, ha megépül a határzár.

A Nagyváradra vezető úton, ami közvetlenül a határra csatlakozik rá, nincs akadálya annak, hogy be tudjanak jönni a menekültek – mondta Bedő polgármestere.