Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kérik az adók csökkentését

Vita alakult ki Nagyszalontán az adók és illetékek 2017-es szintjének megállapítása körül. A helyi önkormányzat Városháza nevű ingyenes kiadványában – amit a szalontaiak postaládájába is eljuttatott a polgármesteri hivatal – arról számolnak be, hogy az önkormányzat csökkenti a helyi adókat. Azt is közlik, hogy erről a november végi tanácsülésen döntenek.

kerik az adok

„A városvezetők szeretnének olyan adószintet megszabni, mely mérsékelné a lakosságra nehezedő terheket” – olvasható a kiadványban. A polgármesteri hivatal olyan határozattervezetet készített elő, amelyben egyes adónemeket csökkentenek a 2017-es esztendőre, vagyis „az előzetes közmeghallgatási folyamat során a helyi tanács tagjai is az idei évhez viszonyított csökkentést irányozzák elő” – írja a Városháza nevű lap. Az adócsökkentésről Nagy Árpád tanácsos, a képviselőtestület gazdasági bizottságának elnöke nyilatkozott. A tanácstag csak annyit közölt: „A városvezetők részéről a szándék adott az adók mérséklésére. A bizottságban folytatott megbeszélések alapján elmondhatom, hogy 2–3 olyan pozíció lesz, mely a lakosságot a leginkább érinti, és ahol csökkentést tudunk alkalmazni. Az adók és illetékek mértékéről november végén dönt a testület, konkrétummal csak a határozathozatalt követően szolgálhatunk.” A napokban egy petícióféle is elindult a városban, néhány helyi boltban lehet aláírni. A kezdeményezők kifogásolják, hogy „a legtöbb esetben” a helyi önkormányzat az adózási plafonértéket szabta meg, illetve azt mondják: „mi, nagyszalontai lakosok, nemcsak hogy nagyváradi, de még a kolozsvári lakosokhoz képest is nagyobb helyi adókat fizetünk és speciális illetékeket, amelyeket a fent említett városokban nem alkalmaznak?” De azt nem mondják el, melyek ezek a speciális illetékek. A felhívásuk azzal folytatódik: „Ami városunkban történik, felháborító! 2016. november 22-én nagyszalontai vállalkozók ennek érdekében lépéseket tettek és 2016. december 6-ára tárgyalásra hívják a város vezetőit”. Mint írják, a „petíció” meghirdetését követő, kevesebb mint négy óra alatt több mint háromszáz lakos írta alá, valamint hogy az aláírások gyűjtése folytatódik.

Kérdéses azonban, hogy azok, akik már aláírtak, mihez is adták a nevüket. Fontos tudni ugyanis, hogy mi szerepel azon az íven, amit kézjegyükkel elláttak. Az, amit az interneten közzétett „kiáltványban” kérnek a kezdeményezők, mégpedig „elfogadható helyi adókat és illetékeket és bizonyos opcionális illetékek eltörlését”, vajmi kevés ahhoz, hogy konkrét válaszra ösztönözze a helyhatóságot, mert semmi konkrétat nem kérnek tőle.

A kezdeményezők ugyanakkor december 6-ára hívják tanácskozni a városvezetőséget, miközben köztudott, hogy a november végi ülésen dönt a tanács a jövő évi adókról és illetékekről.

 Borsi Balázs