Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Keresztút a nagyváradi húsvéti vásáron

A nagyváradi húsvéti vásár keretében a Turizmus Népszerűsítéséért Nagyváradon és Környékén Egyesület (APTOR) jóvoltából Via Crucis címmel 17 órától utcai színházi előadást mutat be több mint 70 színművész.

kereszt

Románia nagyobb városaiban 12 éve, a húsvéti ünnepet megelőző héten rendszeresen játszott Via Crucis című előadást idén Nagyváradon is megnézhetik az érdeklődők. Az előadás ötletgazdája Dan Leş, az egyetlen ismert román keramikus, aki több ezer éves módszer szerint készíti munkáit, amelyek Európa-szerte ismertek. A művész az előadás jelentőségét a keresztény hagyományok megőrzésében nevezte meg, amelyeket felekezetektől függetlenül kell ápolni. A színészek – akik önkéntesekként vesznek részt a darabban – maguk is különböző keresztény felekezetek tagjai, akik egy temesvári tervező jelmezeit viselik majd (egyes darabok Rómából érkeztek), megjelenítve a keresztút szereplőit: Jézust, Máriát, a két rablót, Barnabást, az ájtatos asszonyokat, Poncius Pilátust és a római légió katonáit.

A Jézus Krisztus keresztútját bemutató egyórás előadás a Fő (Republicii) és a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca kereszteződésénél Jézus halálra ítélésének jelenetével indul, majd a Szent László térhez (Piaţa Unirii) érve Krisztus megfeszítésével ér véget.

Nem ajánlott az egészen fiatal korosztályoknak, akik nem tudják, miről is szól a darab.