Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kerékpárút-hálózatot avattak Nagyszalontán

Tíz esztendőnyi tervezgetés, forráskeresés, majd pályázatírás és nyertes terv, továbbá természetesen a kivitelezés kellett ahhoz, hogy Nagyszalontán felavathassák a kerékpárút-hálózatot. A hajdúváros önmagában persze kevés lett volna a cél eléréséhez, magyarországi partnerek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A közös fellépés eredményeként a bicikliút-építést támogatta az Európai Unió a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, és kiépülhetett a kerékpárút Békéscsabától Dobozon és Sarkadon át egészen Nagyszalontáig. A Határtalanul két keréken címet viselő projekt zárórendezvényét Szalontán tartották meg pénteken.

Sorin Ioan Roman szalagozik, Ioan Mang keresti a bicikliülést

Sorin Ioan Roman szalagozik, Ioan Mang keresi a bicikliülést

A külsőségekre is adva szervezték meg az ünnepélyes bicikliút-avatást a hajdúvárosban. Szabadtéren, a Slavia Hotel mellett tartották meg a programot. Mind a magyar, mind a román fél előtt tisztelegve legelőször a helyi Zilahy Lajos Művelődési Ház két tánccsoportja lépett az összesereglett vendégek és érdeklődők elé. A Mioriţa és a Toldi néptáncegyüttesek egy-egy rövid produkcióval engedtek bepillantást e két, egymás mellett élő nép kultúrájába.

A meghívottakat, helyi és megyei önkormányzati, valamint parlamenti képviselőket és az anyaországi vendégeket Török László, Nagyszalonta polgármestere köszöntötte. A magyarországi Békéscsabát, Dobozt, Sarkadot, Túrkevét és a projektvezető Körösök Völgye Natúrpark Egyesület képviselőinek méltatása mellett szót kaptak a határon inneni politikai vezetők is. Felszólalt Ioan Sala liberális és Sárközi Sándor RMDSZ-es megyei tanácstagok, Ioan Mang, a megyei tanács alelnöke, továbbá Gavrilă Ghilea demokrata-liberális szenátor, valamint Szabó Ödön RMDSZ-es és Ioan Sorin Roman szociáldemokrata parlamenti képviselő.

A több mint négymillió euró költségvetésű projekt keretében összesen 66 kilométer kerékpárút épült, melyből 27 kilométernyi a romániai oldalon. Nagyszalonta belterületén 15 kilométernyi bicikliutat építettek. Az európai uniós támogatás egyébként 95 százalékos vissza nem térítendő juttatás, a fennmaradó 5 százalékos részt az önkormányzatoknak kellett hozzátenniük. A hajdúvárosban ezzel a beruházással egy régi probléma nagy részét sikerült megoldani. A városon áthaladó országút miatt folyamatosan nagy a forgalom, és kerékpározni is életveszélyes a központban, a bicikliút megépítésével azonban a település jelentős részén lehet úgy két keréken közlekedni, hogy nem kell az autóútra felhajtani.

A projekt részleteinek ismertetése és a méltatások után tömeges szalagátvágásra került sor (egyszerre tizenöten vágták el a román és magyar nemzetiszínű pántlikát), majd a kerékpárutat stílusosan avatták fel: biciklire pattantak az elöljárók és a hozzájuk csatlakozók, és tettek egy kört a központban. Így azt is megláthattuk, egy-egy politikus mennyire elszokott a két keréktől, például Gavrilă Ghileának és Ioan Mangnak is problémája akadt az elinduláskor.

A szervezők ugyanakkor az ünnepség valamennyi részvevőjének kedveskedtek, esőkabátot és a projektet népszerűsítő brosúrát adtak, a meghívottakat pedig ebéddel vendégelték meg.

Borsi Balázs

 

Tekintse meg fotógalériánkat!