Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kerékpártúrát szerveznek az Érmelléken

A „Fedezd fel újra Bihart” elnevezésű sorozat keretében újabb kerékpáros kirándulást szervez a Bihar Megyei Turisztikai Célpont Menedzsment Ügynökség (AMD Bihor) szeptember 23-án, szombaton – a cél ezúttal az Érmellék.

A túra Mihályfalváról indul és oda is érkezik vissza a nap végén. Az első állomás a dr. Kéri Gáspár által alapított értarcsai falumúzeum lesz. A Kolozsvári Etnográfiai Egyetem támogatásával és a Bihar Megyei Tanács finanszírozásával 2002-ben létrehozott múzeum hűen tükröz egy XIX. századi falusi háztartást. A túra második állomása Ottományban a 2012–2013 közt európai pénzekből felújított Komáromy-kúria, melyet jelenleg kiállító-teremként használnak. A harmadik állomás keretében a túra résztvevői felfedezhetik a szalacsi borospincéket, mustot és helyi kézműves termékeket kóstolhatnak.

kerekparturat szerveznek

Az útvonal tehát Érmihályfalva–Gálospetri–Ottomány–Szalacs és vissza. Feliratkozni az ügynökség Facebook oldalán lehet (Agenţia de Management al Destinaţiei din Bihor) egy űrlap kitöltésével. Jelentkezési határidő szeptember 22, déli 12 óra. Az érdeklődőket Nagyváradról 7.45-kor induló autóbusszal szállítják el a túra kiindulási pontjára. Részvételi díj 30 lej, ami magában foglalja a kerékpár szállítását. A díjat közvetlenül indulás előtt, az autóbusznál kell kifizetni.

Azon érdeklődőknek, akik vonattal szeretnének utazni két járat áll rendelkezésükre: a nagyváradi nagyállomástól 7.30-kor induló Regio, illetve a 8.02-kor induló Interregio Érmihályfalva irányába. Visszaúton Mihályfalváról 17.12-kor, illetve 19.02-kor indulnak vonatok Nagyváradra.

A biciklitúra 9.45-kor indul az Érmihályfalvi állomástól. Az útvonal teljes hossza 46 kilométer – ebből 29 km földúton, további 17 km pedig aszfalton. Az útvonal könnyű, kezdő szintű és több pihenőt is tartalmaz, melyeknek keretében lesz lehetőség újratölteni a vizes kulacsokat. A részvételhez kötelező a védősisak és fényvisszaverő mellény viselése. Ajánlott a hegyi- vagy cross kerékpár.

A túra a Bihar Megyei Tanács, a Bihar Megyei Turisztikai Célpont Menedzsment Ügynökség, valamint az érmihályfalvi, a szalacsi és értarcsai önkormányzatok közös szervezésében zajlik majd.

Sz. G. T. 

Időpontváltozás

A rossz időjárási körülményekre való tekíntettel a szeptember 23-ra tervezett, Érmelléket bemutató és bejáró kerékpáros rendezvényt elhalasztják. Az új időpont hamarosan az ügynökség facebook oldalán is megtekinthető lesz. Megértésüket köszöni a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség.