Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kerékpárosok tekertek végig a városon

Több száz kerékpáros gyűlt össze hétfő délután a nagyváradi Magnólia park melletti terecskén, ugyanis mint az elmúlt élvekben ez hagyománnyá vált, innen indult a Critical Mass elnevezésű biciklis felvonulás, melyet az április 22-i Föld napja alkalmából szerveztek a kerékpározást kedvelő polgárok.

kerekparosok (2)

Ami a felvonulásra érkezők korosztályát illeti, három-négyéves apróságoktól kezdve egészen a nyugdíjasokig minden generáció képviselve volt.  Sok szülő elmondta, gyerekeik kedvéért vállalták, hogy végigkerekeznek ezen a napon a városon. A fiatalok, főleg a tinédzserek, szeretnének biciklivel közlekedni, de – mint mondták – ez a hatalmas forgalom miatt eléggé veszélyes manapság Váradon. Többen nehezményezték azt is, hogy noha évek óta kampányolnak különféle politikai pártok azzal, hogy járható, biztonságos kerékpárút-hálózatot építenek Váradon, mindezidáig ez nem valósult meg. A kerékpáros felvonulás résztvevői délután hat óra körül indultak el a Magnólia parktól, s a Nadányi (ma Transilvaniei) utca, Dacia sugárút, Petőfi-park, Sztaroveszky (Magheru) út, Ghillányi (Dimitrie Cantemir) út, Tessedik Sámuel (Lugojului) utca, Szálka (Sextil Puşcariu), Szent Margit (ma 22 Decembrie) tér, Gr. Andrássy Gyula (ma Horea) utca, Vámház (ma Sucevei), Kert (ma Avram Iancu) utca útvonalon végigkarikázva érkeztek a Szent László térre, a városháza elé, ahol a Critical Mass hagyományai szerint fejük fölé emelt kerékpárjaikkal jelezték, hogy a Föld napján gondolni kell a környezetvédelemmel is törődő közlekedésre, az egészséges életmódra is.

Sz. M.