Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kerekasztal-beszélgetés pályázati lehetőségekről

Szerda délután kerekasztal-beszélgetés keretében ismertette Biró Rozália RMDSZ-es szenátor azokat a pályázati kiírásokat, amelyeket az Országos Esélyegyenlőségi Ügynökség a családon belüli erőszak csökkentéséért és az esélyegyenlőség javításáért bocsátott közvitára.

kerekasztal beszelgetes 2

Az RMDSZ nagyváradi székházában tartott beszélgetésen Biró Rozália szenátor arra kérte a meghívott civil szervezetek képviselőit, hogy a kiírás bizonyos pontjait illetően fogalmazzák meg módosítási javaslataikat. Ezeket a szenátor a tegnap nyújtotta be az ügynökséghez.

Az első pályázati kiírásban, amely a családon belüli erőszak áldozatait érintené 16 sürgősségi fogadóközpont létrehozása és 42 napi ellátóközpont felújítása vagy létrehozása szerepel. Utóbbiból jelenleg 33 működik az országban, a pályázat célja az, hogy minden megyében legyen egy ilyen központ. A 2017–2019-es időszakban 23 millió lejt pályázhatnak meg a helyi önkormányzatok, megyei gyermekvédelmi és szociális igazgatóságok és civil szervezetek, amelyek szintén ebben a három éves időszakban 16,8 millió lejt pályázhatnak meg 42 tanácsadó központ működtetésére az elkövetők számára, valamint ugyanennyi szakértői csapat képzésére. Jelenleg Romániában két helyen foglalkoznak a családon belüli erőszak elkövetőinek pszichológiai tanácsadásával, ami igen kevés. A harmadik pályázati lehetőség úgynevezett „erőforrás-hálózatok” létrehozását szolgálja, és 42 akciótervvel népszerűsíti a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőség biztosítását a döntéshozatalban. A projektbe, melynek három éves keretösszege 8,4 millió lej, 42 magánvállalkozást és legalább száz közintézményt is bevonnának.

A találkozó résztvevői szerint a legnagyobb probléma amellett, hogy a pályázatok teljes mértékben az önkormányzatok gondjaira bíznák a központok beindítását az, hogy a berendezkedés után, és a megadott három év leteltével semmiféle biztosíték nincs arra vonatkozóan, milyen finanszírozásból folytassák tovább azok a működésüket. A pályázatokkal kapcsolatban megfogalmazott módosító javaslatok elsősorban a Bihar Megyei Tanács bevonását kérnék a projektekbe. A megyei önkormányzat az általa, vagy a civil szervezetek által felajánlott épületek felújításához (mivel a pályázati pénzt nem építésre, hanem felújításra utalják majd ki) is hozzájárulhat. A megyei gyermekvédelmi igazgatóság partnerségi lehetőségét is hasznosnak találnák, és természetesen a képzések sikeressége és  a kétnyelvűség biztosítása sem elhanyagolható.

Szamos Mariann