Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kérdések, kételyek, igazságkeresések

Sok érdeklődőt vonzott péntek délután az az előadás, amelyet a nagyváradi Góbé csárdában tartott meg Szántai Lajos magyarországi művelődéstörténész. Az előadó már több alkalommal látogatott Váradra, s értekezéseiben sajátos látásmóddal próbálja közönségével együttesen megfejteni, kibogozni azokat a történelmileg meghatározó eseményeket, amelyek nagy hatással bírtak, bírnak nemcsak a magyarság múltjára, de jelenére, sőt talán jövőjére is, amelyek kapcsán hosszú idő óta viták bontakoztak ki.

kerdesek 1

A pénteki előadáson a hallgatóság a IV. Béla király korának fényei című előadást hallgathatta meg, amely az egykori tatárjárást, ezek hiteles vagy kevésbé hiteles feljegyzéseit vette górcső alá. Szántai előadásában több kapcsolódó, sok vitát kiváltó témát érintett, így többek között a magyar honfoglalást, magát az őstörténeti kutatásokat, egykori krónikákat, egyéni (mondhatni „védjegynek” számító modorában) rámutatva olyan dolgokra, amelyeket hivatalos tényként sulykolnának a magyarokba, ám ezek az előadó szerint megalapozatlanok. Mint mondta, meg kell értetni a magyarsággal, hogy olyan ősi, szent és szép történelemmel rendelkezünk, amit bárhogy akarnak idegenek elhomályosítani, meghamisítani, ez úgysem fog nekik sikerülni.

kerdesek 2 VILAGOSITANI

A IV. Béla király korabeli tatárdúláshoz kapcsolódva szó esett a mongol harcmodorról, a híres Dzsingisz kán harci indíttatásairól, mely egészen a nagy hódító nehéz gyermekkorára vezethető vissza, a muhi csatáról s arról, hogy manapság a tatárjárásokról valósabb képet kaphatunk, ha nem az európai „hazudott történelemkönyvekből” akarunk megtudni dolgokat, hanem pont a másik fél, azaz az ázsiai népek történelméből. Szántai úgy vélte, a történelmi hamis téziseket akár tudományos genetikai vizsgálatok segítségével is igazolni lehetne, már amennyiben a hivatalos verziókat kreáló köröknek valóban ez lenne az érdekük és nem az, hogy a hatalmas múlttal rendelkező magyarság önértékelését csorbítsák.

Sz. M.