Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kellemetlen egészségügyi panaszok

Vannak kínos betegségek, furcsa tünetek, kellemetlen panaszok, melyekről néha az emberek még az orvosnak is vonakodva beszélnek. Pedig ilyen esetekben csakis az orvos az, aki tanácsaival segítséget tud nyújtani.

Egyszerűen és őszintén kell az orvos elé állni azzal, hogy nehéz beszélni a bajunkról. Néha segít a tárgyilagosság, mondván, hogy „ezt vettem észre”. Gondoljunk arra, hogy például tízből egy ember szenved az inkontinenciától, minden másodikat aranyér sanyargat és minden negyediknek problémája van a nemi szerve körül. Aki szégyell szólni vagy segítséget kérni, az komoly következményekkel kénytelen majd szembenézni: megfertőzheti a partnerét, vagy kerülni kezdi az embereket. Le kell küzdeni a szégyenérzetet és bízni az orvosokban.

A petrezselyem rágása elnyomhatja a szájszagot, javíthatja a leheletet

A petrezselyem rágása elnyomhatja a szájszagot, javíthatja a leheletet

Inkontinencia: Legenyhébb formája az, amikor a hólyagra gyakorolt hirtelen nyomás váltja ki az akaratlan és kellemetlen vizeletcsöppenést: köhögés, nevetés vagy tüsszentés idézheti elő. A húgyvezeték meggyengült zárómechanizmusa okozza a bajt. A szülések vagy a hormonális változások gyengíthetik el a finom izomból font „fűzőt”, mint ahogy a kötőszövet általános elernyedése is károsíthatja a záróizomzatot. Az idejében megkezdett intimtorna sokat segíthet ilyen esetekben.

Inkontinencia esetén sokat segíthet az intimtorna

Inkontinencia esetén sokat segíthet az intimtorna

Szájszag: A krónikus rossz szájszag hatására környezetünk igyekszik távol maradni tőlünk, pedig teljesen kikúrálható a baj. A háttérben rothadási folyamat áll, ugyanis baktériumok telepednek meg a gyomorban vagy a szájban, a lyukas fogakban, fogínygyulladás vagy foglepedék következtében. A petrezselyem rágása javíthatja a leheletet, mert klorofillja megtámadja a szagot előidéző fehérjéket. Segít az édeskömény magja is ilyen esetekben. Tanácsos megtalálni, hol telepedett meg a baktérium, ahonnan orvosi beavatkozással vagy tisztítással elűzhető a probléma.

kellemetlen 2

Aranyér: A végbélnyálkahártya alatt található érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, ettől az érhálózat kitágul, ami égő viszketést, néha fájdalmat, vérzést okoz. Előjöhet a székeléskor kifejtett nyomás hatására, krónikus székrekedéstől, a kötőszövet gyengeségétől vagy öröklött hajlamtól. Kezdeti stádiumban még segít a kenőcs, a kúp vagy a kamillás fürdő. Fontos átállni a rostban gazdag táplálkozásra. Előrehaladott, súlyosabb esetekben a szakember sebészileg elköti, elégeti vagy operálja az ereket.

Chlamydia-fertőzés: Ezekben az esetekben megváltozik a menstruációs ciklus, a szexuális aktus alkalmával vagy vizeletürítéskor fájdalom jelentkezik. A Chlamydia trachomatis nevű baktérium áll a háttérben, ami szexuális úton terjed. Antibiotikummal kiirtható a baktérium, de a visszafertőződés elkerülésére a partnert is kezelni kell.

Furunkulus: A fájdalmas, égő kelést fertőzés okozza, ilyenkor gennykeltő baktériumok támadják meg a szőrtüszőt, amely elhal. Ez a panasz kenőccsel kezelhető, ami fontos, hogy nem szabad kinyomni, viszont a párakötés hozzásegíti a kelést a beéréshez, amely utána magától kifakad.

Szőrösödés: Kellemetlen, ha olyan helyeken nő a szőr, ahol a nőknek ez nem megszokott: állon, mellen, hason. Az oka a túl magas tesztoszteron-szint a vérben. Bekövetkezhet valamilyen gyógyszer mellékhatásaként, túlsúlytól vagy a változókor kísérőjelenségeként. Terápiás beavatkozásként gyógyszeres kezeléssel csökkenthető a tesztoszteronszint.

Hüvelygomba: Ezt a panaszt viszketés és fehér folyás kíséri. Ilyenkor a „sztrájkoló” immunrendszer az, ami engedi megtelepedni az élesztőgombát. De a túlzott higiénia és a hormonháztartás felborulása is kibillentheti az egyensúlyából a hüvelyi flórát. Ami segíthet, az a gombaölő hüvelyi kúp és a natúr joghurtos hüvelyi öblítés naponta többször is.

Győri György