Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kellemes adventi meglepetés

Az advent a várakozás ideje. Várjuk, hogy eljöjjön a Fény, hogy megszülessen a világ Megváltója.

Az adventi időszak nagyon jó alkalom arra, hogy jó cselekedetet vigyünk végbe, hogy önmagunkba nézzünk, hogy megtisztítsuk lelkünket a szennytől.

Néhány évvel ezelőtt súlyos anyagi gondokkal küzdöttem. Drága jó anyám súlyos beteg volt, állandó ápolásra szorult. Én voltam mellette állandó jelleggel, fel kellett mondanom az akkori munkahelyemet. Betegség, szegénység, kétségbeesés emésztett. Elkeseredtem, úgy éreztem, összecsaptak a hullámok a fejem felett. Emlékszem, egyik vasárnap alkalmával azt kérdeztem a Megváltótól: Jézus Krisztus, mi lesz velem? Nem vagyok egy ijedős fajta, de akkor félelem, döbbenet vett rajtam erőt. Vártam, hogy mit mond Jézus. Imádkoztam.

Akkor nem kaptam semmi választ. Mit tehet a keresztény ember, amikor nagy baj éri? Csendben marad és vár, közben imádkozik. Adventben voltunk.

Néhány nap múltán rengeteg segélyt kaptam, nagyon sok élelmiszert, még pénzt is. Megkaptam a választ kérdésemre, amit az Úrhoz intéztem a templomban. A Gondviselő nem siet, de nem késik, mindig megsegít, velünk van a bajban. Természetesen mi is kell tegyünk valamit boldogulásunk érdekében. Hinni, remélni, imádkozni kell, közben zörgetni ott, ahol szükséges. Az ima nagyon fontos megpróbáltatásaink közepette, hiszen az imádság a világ leghatékonyabb fegyvere. Nem szabad szem elől téveszteni azt sem, hogy az Isten embereken keresztül segít meg bennünket. Nem szabad elfeledkeznünk jótevőinkről sem, hálánkat illik kifejezni velük szemben is, sőt imádkoznunk kell értük is.

Biztos, hogy nem fogom elfelejteni az évekkel ezelőtti adventi csodát, amit velem tett a Gondviselő. Igyekszem hálát adni neki minden jóért, amivel eláraszt. Szent Pál szavai jutnak eszembe a Szentírásból: „Adjatok hálát mindenért!”

Patay István, tanár
Nagyvárad