Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Katonai díszparádéval ünnepelték a hadsereget

katonai (4)

Kellemes őszi időjárás kedvezett annak a pár száz főnyi váradinak, akik péntek délelőtt részt vettek a Román Hadsereg Napjának megünneplésén, melyre a nagyvásártéri (ma 1 Decembrie) parkban levő román katona szobránál került sor. Ezt a napot 1959-ben vezették be a hivatalos állami ünnepek közé Romániában, arra emlékezve, hogy a második világháború végén, 1944. október 25-én a román hadseregnek sikerült átlépnie az 1921-ben kijelölt országhatárokat, elfoglalva ezzel újra Erdély nyugati részét, hátrálásra kényszerítve a magyar seregeket. Az idei ünnepségen jelen volt a városi és a megyei vezetőség képviselete, többek között Claudiu Pop, Bihar megye prefektusa, Ovidiu Mureşan váradi alpolgármester, Cornel Popa megyei tanácselnök, Sofronie Drincec ortodox püspök.

katonai (1)

A délben kezdődött ceremóniát zászlófelvonással és a román himnusz közös eléneklésével kezdték, majd görögkeleti szertartás szerinti Te Deum ünnepi misére került sor. Ezt követte a szobor megkoszorúzása, majd katonai rézfúvós banda adott elő katonadalokat, indulókat. Az ünnepségre sok gyereket is elhoztak a szülők, ugyanis az ceremónia mellett a katonaság több bemutató standot állított fel a parkban, ahol az érdeklődők megszemlélhették a fegyvereket, a harcászathoz szükséges kommunikációs felszereléseket, egyenruhákat.

Sz. M.

katonai