Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Katolikus hírek

Felix Terra – nagyváradi kiállítás Bukarestben

A Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Román Történeti Nemzeti Múzeum Felix Terra – Történelem és Egyházművészet a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében címmel kiállítást szervez a Román Történeti Nemzeti Múzeum Nagytermében, amelynek megnyitóját 2017. december 14-én, csütörtökön 17 órakor tartják. A több mint százötven darabból álló kiállítás része a Román Történeti Nemzeti Múzeum Együtt, mindannyian elnevezésű programjának, mellyel az országban élő nemzeti kisebbségek gazdag és változatos történeti és kulturális örökségének bemutatását tűzték ki célul. A kiállítás partnerei: a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár, illetve a Körösvidéki Múzeum, akiknek jóvoltából a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség egyházművészeti gyűjteményét sikerült olyan darabokkal kiegészíteni, amelyek több száz éve más intézmények leltárát gazdagítják.

 

Ifjúsági szentségimádás a Katalin-telepen

Minden hónap második csütörtökjén ifjúsági szentségimádást tartanak a fiatalokkal és a fiatalokért Nagyváradon a Katalin-telepi plébániatemplomban. December 14-én nagy szeretettel várják a lazarista atyák mindazokat, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak a szervezők mindenkit a plébánia közösségi termébe.

 

Adventi gyertyagyújtás a székesegyház előtt

Advent szombatjain (december 16. és 23.) 19 órakor a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség idén is ünnepélyes gyertyagyújtást szervez a székesegyház előtti téren, a Szent László szobor mellett. A szertartás után a katolikus karitász munkatársai meleg teát, a schönstatt mozgalom tagjai zsíroskenyeret kínálnak az ünneplőknek. A két méter átmérőjű koszorú harmadik gyertyája az egyházmegyei Ifjúsági Központ fiataljai által vezetett szertartás keretében lobban majd lángra.

 

Szentmise a Vártemplomban

December 17-én, a hónap harmadik vasárnapján 16 órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel (vesperás) egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kóhr Balázs kanonok.

 

Karácsonyi hangverseny a székesegyházban

December 17-én, advent 3. vasárnapján 19 órakor kezdődik a keresztény felekezetek közreműködésével megrendezett karácsonyi hangverseny a nagyváradi római katolikus székesegyházban.

karacsonyi hangverseny

 

Szentségimádás Zilahon

December harmadik vasárnapján, 17-én Zilahon lesz a híveknek lehetősége az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni.