Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kárpátaljaiak tárlata

Ismeretlenül is ismerős tájakra kalauzolták el a váradi közönséget annak a 18 ungvári fotóművésznek a képei, melyekből szerdán nyílt kiállítás a nagyváradi Euro Foto Art Galériában. A tárlatnyitón Tóth István, a galéria vezetője köszöntötte a szépszámú közönséget és az ukrán vendégeket. Az ünnepség felszólalásait három nyelvre is lefordították – magyarra, románra és ukránra –, hogy minden jelenlevő megérthesse azokat.

Karpataljaiak 1

A vendégek képviseletében Volodimir Norba, a Kárpátaljai Fotóművészek Egyesületének elnöke mondott köszönetet a meghívásért, hangsúlyozván, hogy szívesen jöttek el Nagyváradra. Mint az egyesület elnöke hozzátette, Tóth Istvánban egy olyan személyt ismert meg, aki nem csak a szavak, hanem a tettek embere is. Ezt bizonyítja, hogy a rövid ideje tartó ismerettségük alatt már két közös kiállítást is meg tudtak szervezni. A több mint száz kiállított fényképet méltató Mircea Jacan azt emelte ki, hogy látatlanul is ismerősnek tűnik a fotókon megörökített kárpátaljai vidék, hiszen nagyon hasonlít az erdélyi tájakra. Hasonló véleményen volt Szabó Claudiu, a Nagyváradi Tavirózsa Fotóklub alelnöke is, aki szenvedélyes természetfotósként arról beszélt, hogy a Kárpátok lánculata országhatárokon átívelve is egyesíti a közösségeket. Szabó Claudiu a tájfotók mellett az etnográfiai jellegű, illetve népi hagyományokat megörökítő képeket is nagyra értékelte a kollekcióból, s külön kiemelte a fekete-fehér fotográfiák jelenlétének fontosságát, melyek sajátos kerethangulatot adnak a tárlatnak.

A tárlatnyitó végén Tóth István a kiállítás védnökségét igazoló oklevelet adta át Volodimir Norbának. Az eseményen Thurzó Sándor József és Ichim Beáta működött közre zenei momentumokkal. A vendégtárlat július 29-ig lesz látogatható az Euro Foto Art Galériában.

Sz. G. T.