Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kárpát-medencei női együttműködés

Első alkalommal tartottak közös fórumot a Kárpát-medencei magyar politikai alakulatok Nőszervezetei november 17-18-án. A találkozót, melynek kiemelt vendégei Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, FIDESZ- alelnök, valamint dr. Juhász Hajnalka KDNP, a magyar Igazságügyi Minisztérium politikai főtanácsadója voltak, Biró Rozália képviselő, az Európai Néppárt alelnöke kezdeményezte.

karpatmedencei 1

A fórumon az előadások mellett lehetőség volt az egyes témák megbeszélésre is, szombaton reggel egyezményt is aláírtak a jelenlévők. A dokumentumot a házigazda Biró Rozália mellett dr. Juhász Hajnalka, Rónaszékiné Keresztes Monika, a FIDESZ- alelnöke, a Nőtagozat elnöke látta el kézjegyével, Petei Judit, a Kárpátaljai magyar Vállalkozónők Egyesületének elnöke pedig továbbította azt Kárpátaljai Magyar Kutlurális Szövetség nőszervezetének, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának képviselője pedig még pénteken aláírta a dokumentumot.

A fórum első napján Novák Katalin Magyarország kormányának családpolitikájáról beszélt, Csép Andrea parlamenti képviselő pedig az RMDSZ NEEEM (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) kampányt mutatta be a fórum első napján.

Dr. Juhász Hajnalka, Biró Rozália, Rónaszékiné Keresztes Monika és Petei Judit

Dr. Juhász Hajnalka, Biró Rozália, Rónaszékiné Keresztes Monika és Petei Judit

Dr Juhász Hajnalka az ukrán oktatási törvényről és a vonatkozó nemzetközi egyezményekről beszélt szombaton, az egyezmény aláírása után, majd a program szerint Rónaszékiné Keresztes Monika Védelmi eszközeink az erőltetett migráció nőket, gyermekeket érintő káros következményeivel szemben címmel tartott előadást, Bálint Margit, az RMDSZ Nőszervezete alelnöke pedig a nemzeti kisebbségek jogainak európai uniós védelme kapcsán a Minority Safepack-et mutatta be.

Az egyezmény aláírása után egyébként Biró Rozália a további együttműködés fontosságáról beszélt, Rónaszékiné Keresztes Monika a lelki kohézió szerepét is említette, dr. Juhász Hajnalka pedig a női, magyar-magyar párbeszéd, együttműködés és tapasztalatcsere jelentőségét hangsúlyozta.

Fried Noémi Lujza