Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kárpát-haza Operatúra érkezik Nagyváradra is

A Magyar Állami Operaház Kárpát-haza Operatúrára indul Erdély nyolc városába, és e városok között Nagyvárad is szerepel. A tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Szent László Egyesület segítségét kérték a szervezéshez az Operaház tagjai. Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke elmondta, hogy az operatúra menedzsere ellátogatott Nagyváradra és együtt választották ki az előadások helyszínét, amely az Antonio Alexe Sportcsarnok lesz. A segítő-szervezők azt is elmondták, hogy az operaház stábja körülbelül háromszáznyolcvan embert foglal magába, akik busszal, teherautókkal jönnek majd és az egész felszerelést magukkal hozzák.

Barna Korpos Dalma és Zatykó Gyula

Barna Korpos Dalma és Zatykó Gyula

Az operatúra célja az, hogy „nagyszabású előadásokat mutassunk be a határainkon túl élő magyar közösségnek, de természetesen a többségi román társadalom vagy más kisebbségek tagjainak is, hisz a művészet egyetemes igazságokat hordoz, s ezért mindenkinek kenyere” – mondták a főszervezők. Az Operaház magyar állami támogatással tud elindulni ekkora útra, hiszen a magyar állami operaház korszerűsítés miatt be van zárva. A Kárpát-haza OperaTúra ezért különleges lehetőség a jelképes összegért (10 lej) belépő közönségnek, de az opera társulatának is.

Az előadásokat szeptember 14-én és 15-én láthatják az érdeklődők. Elsőként Erkel Ferenc Hunyadi László című három felvonásos operáját nézhetik meg. A mű magyar nyelven hangzik el, de román feliratot is készítenek hozzá, így a román ajkú emberek is élvezhetik az előadást, amely 19 órakor kezdődik és 22 órakor fejeződik be. Az előadás alatt közreműködik a Magyar Állami Operaház zenekara, énekkara, valamint a Magyar Nemzeti Balett. Az operaelőadás helyszíne tehát a már fent említett Antonio Alexe Sportcsarnok.

A második előadás Ronald Hynd/Lehár Ferenc A víg özvegy, amelyet szeptember 15-én láthat a közönség ugyancsak 19 órától. A mű eredetileg egy operett, ebből készített Ronald Hynd brit koreográfus egy balettet 1975-ben, az Ausztrál Balett megbízásából.

A jegyvásárlásról Barna Korpos Dalma, a Szent László Egyesület elnöke tájékoztatott. Többféle jegybeszerzési módról beszélt, de szerinte a leghatékonyabb, ha a bilete.ro weboldalon keresztül vásárolják meg a jegyeket. Ha ez a lehetőség mégsem tetszene az érdeklődőknek, akkor a nagy bevásárlóközpontokban levő Inmedo, illetve Germanos bódéknál lehet jegyekhez jutni.

A szervezők és a társulati tagok azt szeretnék, ha a közönségnek ez az operatúra igazi élmény lenne, hiszen eddig nem volt arra példa, hogy a Magyar Állami Operaház társulata előadást tartson Nagyváradon. Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak.

Kovács Beáta Csilla