Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Karácsonyra készülve

Karácsony nagyhetében elkezdődik a szokásos bevásárlási láz a piacokon és a boltokban. A rohanó tempóval élő modern társadalomban a szeretet ünnepe is jól fizető biznisszé vált, amikor az emberi kapcsolatokat sok esetben vásárlási kényszerrel próbálják kompenzálni. Egymást érik a különböző kedvezményes (vagy kedvezményesnek hirdetett) akciók, a fogyasztói társadalom nyereséghajhász csapdái, amikbe gyakran és szívesen sétálunk bele. Tegnapi terepszemlénk során a megyeszékhely piacain, üzleteiben néztünk szét.

karacsonyra keszulve 3

Tömegnyomor a nagyáruházakban

Nagyvárad bevásárlóközpontjaiban hatalmas tömeg nyüzsög. Szinte minden részlegen árleszállítási akciók garmada várja a vevőket. Külön osztályokat nyitottak karácsonyi díszeknek, és mindenütt kapható élő hal a karácsonyi menühöz illő haléletekhez. A különféle olcsó szaloncukrok nagy halmokban, ömlesztve kaphatók a legtöbb nagyáruház előterében, kilónként 8–15 lejes áron.

Akciósan lehet venni karácsonyi üveggömböket, sztaniolfüzéreket, fényfüzéreket, a legtöbb nagyáruházban teljes karácsonyfára való szetteket kínálnak, ezekből az olcsóbbak 12–15 lejbe kerülnek, míg a drágábbak akár 100–200 lejt is kóstálhatnak.

A halas részlegeken máris nagy a forgalom. A régi szokás, miszerint karácsonykor halételt is tálalunk, meghozza a hasznát a kereskedelemnek is, nagyon sokan vásárolnak élő halat és a különböző fagyasztott tengeri halak, halfilék is jól fogynak. Az élő ponty kilója általában 20–25 lej.

karacsonyra keszulve 2

Maskarások, árkedvezmények, gyanús termékek

A piacokon is elkezdődött a nyüzsgés. A színes, hangos hangulatot csak fokozza, hogy a piacokon folyamatosan táncolnak, énekelnek a különböző maskarába öltözött csapatok, akik a régi, sötétséget, rontásokat elkergető balkáni szokást keverték a Megváltó születésének ünneplésével, és így járják a piacokat, kántálásukért cserében pénzt, ajándékot kérve és kapva mind az árusoktól, mind a vásárlóktól.

A rogériuszi piaccsarnok húst és húskészítményeket kínáló részlegén nagy volt a forgalom, de semmi kifogásolnivalót nem találtunk, hatalmas a kínálat hurkából, kolbászból, disznófősajtból, kocsonyának valóból. Mint megtudtuk, ezeket veszik a legtöbben a karácsonyi asztalra. A nagypiac húscsarnokában is sokan voltak, itt azonban már nem tűnt – azaz inkább nem érzett – makulátlannak a karácsonyi húsvásár, az egész csarnokot ugyanis belengi valami kellemetlen mészárszékszag. Itt a tőkehúsok fogynak a legjobban, a töltött és toroskáposztába való disznóhúsnak van nagy keletje. A piacokon is rengeteg szaloncukor van, itt főleg az olcsóbb, rosszabb minőségűeket kínálják. Mint az árusoktól megtudtuk, karácsonykor szinte háromszor annyi déligyümölcsöt vesznek az emberek, mint általában, a banán, narancs, mandarin, sőt az egzotikusabb és persze jóval drágább ananász, kókuszdió is keresett ilyenkor.

A savanyú káposztát, különféle savanyúságokat mérő részlegeken is nagy a nyüzsgés, a töltött káposzta, a toroskáposzta és a pecsenyéhez, karácsonyi sültkolbászhoz való savanyúságok is nagyon keresettek. A savanyú káposzta kilóját a legtöbb helyen 7–9 lejes áron mérik.

A pékségekben is sokan vannak. Mint kiderült, sok háziasszony inkább megrendeli a karácsonyi asztalra való süteményt, kalácsot, mintsem otthon készítse el. A pékségekben, cukrászdákban megrendelhető a diós és mákos bejgli is, ezt legtöbben 24-én délelőtt viszik el, de már most le kell adni a rendelést, mert a kereslet hatalmas.

karacsonyra keszulve 1

Kis kínai csel a forgatagban

Manapság az ünnepi vacsora azonban csak egy része az „előírásszerű” karácsonynak, hiszen az ajándékozás is nagy szerepet játszik ilyenkor. Ajándékozni pedig mindent lehet, a feldíszített fenyők alá hasznos és haszontalan termékek tömege kerül. Óriási a forgalom a kínai boltokban, ahol ruhaneműktől kezdve cipőkön át játékokat, háztartási cikkeket kínálnak, most állítólag kedvezményes karácsonyi áron. A kínai boltokban a kedvezményes árral ellátott árucikkek azonban érdekes módon zömmel ugyanannyiért kaphatók, mint eddig. A lélektani hatás azonban beválik, az emberek veszik a kínai termékeket, a klasszikus karácsonyi sál-, sapka-, kesztyűszettekből (120–180 lej közötti árakon) például hatalmas mennyiség fogy el az ünnepek alatt, tudtuk meg az egyik eladótól. Rengeteg játékot is eladnak ilyenkor.

 

Legyünk elővigyázatosak!

A vásárlási láznak azonban nemcsak varázsa van, hanem bizony hátulütője is, ugyanis a bevásárlási rohamban könnyen vehet a figyelmetlen ember hibás, romlott, nem megfelelő minőségű terméket. Erről Cătălin Giani Burat, a Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetőjét kérdeztük. Mint megtudtuk, a fogyasztóvédelmi felügyelők már két hete folyamatosan ellenőrzik a boltokat, piacokat. Eddig főleg húsok és húskészítmények miatt büntettek: a múlt héten nem megfelelő minőségű tőkehús és húsból készült áruk forgalmazása miatt 35 boltot figyelmeztettek, és 97 ezer lejnyi pénzbírságot róttak ki azoknak a kereskedőknek, akiknek termékei nem feleltek meg az előírásoknak. A fogyasztóvédelmi felügyelők kérik a lakosságot, hogy élelmiszert, húsokat, édességet csakis ellenőrzött helyről vásároljanak. Ellenőrizzék a termékek szagát, állagát, a címkéken levő szavatossági időt. Legyenek nagyon óvatosak az elektronikai cikkekkel, karácsonyfafüzérekkel, a megvásárolt háztartási gépeket próbáltassák ki a boltokban. Minden esetben őrizzék meg a számlát, ugyanis csak ezzel lehet a hibás készülékeket visszavinni, vagy panaszt tenni a fogyasztóvédőknél.

A polgárok, ha a kereskedelemben bármilyen szabálytalanságot észlelnek, esetleg romlott, rossz árut sóztak rájuk, jelenthetik a 0259/431-817-es telefonszámon vagy a fogyasztóvédelmi ügynökség Vámház (Sucevei) utca 4/A szám alatti székhelyén.

A Bihar Megyei Nyugdíjpénztár titkárságától tegnap megtudtuk, hogy a karácsonyi ünnepekre való tekintettel Bihar megye területén december 23-ig minden nyugdíjas megkapja decemberi nyugdíját.

Szőke Mária