Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Karácsonyi vásár volt Szalárdon

A karácsonyi hangulat előcsalogatásához Szalárdon, először rendezték meg az Adventi- és Karácsonyi vásárt novembre 27-én, pénteken a Művelődési házban.

Az esemény a Szalárdi János Gimnázium és a Polgármesteri hivatal közös támogatásával valósult meg.

karacsonyi 1

Az ötletadó és szervező Tibulak Katalin, helyi tanítónő volt, aki úgy döntött, hogy szorgalmas kolleganőivel egybegyűjti a község gyermekeit délutánonként, és közösen igazi mézeskalács-csodákat varázsolnak. Segítői, Taylor Julianna, Nagy Zsuzsanna, Szabó Hajnal és Böndi Mohácsi Júlia tanítónők együtt formázták 60 gyerekkel a mesebeli fenyőfákat, adventi koszorúkat, házakat és templomokat. Ezután magyaros motívumokkal díszítették őket és engedték a gyerekek kreativitását szárnyalni minden egyes kisebb vagy nagyobb darab megvalósításánál.

Ám a gyerekek alkotásvágyát nem könnyű kielégíteni, ezért még 30 gyerek (Szalárd és Szentimre községeiből) összegyűlt adventi koszorúk készítésére a Szalárdi János Gimnázium vallástanárnőjével, Ghitea Szabó Júliával. Színes és ötletes koszorúk születtek az ügyes kezek munkája által. Kérdezhetnénk, vajon maradtak-e még gyerekek, akik valamiben ne vettek volna részt? A válaszunk az, hogy nem, ugyanis Fenesi Amália és Seres Marianna tanárnők gipszből formáltak a gyerekekkel karácsonyi hűtőmágneseket, fadíszeket és gyergyatartókat.

karacsonyi 2 (kethasabosra vagni!)

Így érkezett el a vásár napja, a péntek délután, amikor gyerekek és pedagógusok lázas készülődéssel rakták ki munkáikat a Művelődési ház feldíszített asztalaira, megmutatva szüleiknek és a község lakosainak, hogy milyen meleg szívvel várják a szeretet ünnepét. Az eseményen fellépett az iskola kórusa Kovács Ferenc zenetanár vezetésével, és karácsonyi dalokat énekelve biztosították a ráhangolódást a közeledő ünnepekre. Az iskola bátor kis „rigója”, Mierlut Hiri Viktória is dalra fakadt egy magánszámmal. A Baptista Fúvózenekar csodálatos karácsonyi dalokkal színesítette vásárunkat, mely betöltötte a hideg termet, s felmelengette a legfagyosabb szíveket is. A vásár tombolával zárult, melyet a polgármesteri hivatal támogatott.

Így fokozódott a hangulat késő délutánig, míg kiürült a Művelődési ház, s már csak a szervezők maradtak ott üres asztalokkal és elégedett szívvel, hogy csapatmunkájukkal sikerült mosolyt csalni gyerekek és szülők arcára, és ismét  felpezsdíteni Szalárd fiatalságának hétköznapjait.

Bár az esemény nem volt olyan díszes, mint a nagyvárosok karácsonyi vásárai, de a helybeliek számára a legszebb, mivel saját gyermekeik lelkes készülődését láthatták minden elkészített ajándéktárgyban, valamint a pedagógusok igazi összefogását, kreativitását és áldozatkészségét tükrözte az esemény megszervezése. Reméljük, hogy sikerülni fog hagyományt teremteni ezekből a kezdeményező morzsákból.

(A szervezők)