Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Karácsonyi vásár Nagyváradon

Mint sok más európai országban, Romániában is egyre több szabadtéri vásárt tartanak. Legutóbb például az Érmelléki Termékek Vására vagy az éppen jelenleg is zajló Karácsonyi Vásár várta, várja a polgárokat.

Az ötlet eredetileg Németországból származik. Nálunk, Nagyváradon, legelőszőr két éve, 2015-ben került megrendezésre ilyen a nagyváradi várban.

karacsonyi vasar

A központban, a Szent László téren tartott vásáron van minden, mi szem-szájnak ingere. Megfordul ott sokféle ember, kicsiktől a nagyokig. Elbeszélgettünk néhány járókelővel, volt, aki csak most járt ott először, volt, aki már „motorosnak” számított. Például sikerült szóba elegyedni egy hölggyel, aki már tavaly is járt a vásáron, ő elmondta, hogy kifejezetten elégedett úgy a vásárral, mint az árakkal.

Terepszemlém során alaposan felmértem a termékeket és az árakat és bátran írhatom, hogy ez a vásár nem szűkölködik a felhozatalban. Van kávézó bódé, házikó amiben meleg szendvicset illetve gofrit árultak, kínálnak még forralt bort illetve pálinkát, palacsintát. A hideg téli napokon, estéken meleg italokat is lehet venni, a forró csoki és tea adagja 4 illetve 3,80 lejes árban vásárolható meg.

Megérkezésemkor persze nem tudtam elmenni a „varázslatos” óriáskerék mellett, anélkül, hogy meg ne csodálnám. Ült is benne egy pár „bátor” ember. A látvány, amit a karácsonyi fényektől tündöklő városközpontunk nyújtott teljes mértékben elvarázsolt. Nem feledkezhetünk meg a száguldozni vágyókról sem, kiknek remek kikapcsolódási lehetőséget biztosít a térre épített jégpálya, itt a tarifa 15 lej/óra, beleszámítva a korcsolyák bérleti díját is, de ha netán valaki saját korcsolyát használ, csak 10 lejt kell fizetnie egy órányi csúszkálásért. És itt van a főtér közepén álló karácsonyfa, ami „kicsit kopár, kicsit furcsa, de a miénk”. Lényeg, hogy még maga ez a furcsa alkotás is gyönyörűen csillog-villog az éjszakai díszek fényében.

A főtéren megrendezendő programok igazán széles választékkal, változatos programokkal kecsegtetnek mindenkit. Fellép például a Nicu Alifantis &Zan, a Jazapella, a Bolyki Balázs Soul, Nicola, a Boney M-ből Liz Mitchell, Ştefan Bănică Jr. és még sokan mások.

A programok egy részét, mint például a régi román hagyományokat, a nagymamáink régi receptjeit vagy a fonókézművességet népszerűsítő programokat a Nagyváradi Várban rendezik majd meg december 8. és 17. között.

 Vasgyura Ilka