Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Karácsonyi kórus-koncert

Újabb sikeres művészeti eseménnyel gazdagította Nagyvárad lakosságát az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza december 6-án a Pável utca 26. szám alatti székhelyén, ahol egy ökumenikus kórus, és mind helyi, mind külföldi szólisták öt nyelven csodaszép karácsonyi dalokat adtak elő.

Külön dícséretre méltó, hogy bár a kórus nagy része nem magyar ajkú, mégis olyan hagyományos magyar karacsonyi dalokat is hallhattunk tőlük, mint a Pásztorok vagy a Dicsőség, s ráadásul nem is akárhogy. A szervezők legnagyobb kívánsága az volt, hogy koncertjükkel több boldogságot és békességet hozzanak az emberek szívébe, hiszen oly sokszor kapjuk azon magunkat ebben az időszakban, hogy ahelyett, hogy családunkra koncentrálnánk, és több időt töltenénk velük, ajándékok után rohangálunk stresszesen. Dalaikon keresztül a kórus tagjai egy történetet meséltek el nekünk, melyben nem a Télapó volt a főszereplő, mint ahogyan azt ma már lassan megszokhattuk, sem az ajándékok vagy a rénszarvasok, hanem szép magyar hagyományaink szerint a karácsony igazi jelentése, egy kisfiúbaba megszületése, aki több mint 2000 évvel ezelőtt megváltoztatta a világ menetét, az évek számlálását.

karacsonyi

Magyar, román, angol, német és spanyol nyelven is felcsendültek a dalok és mind a karácsony igazi jelentéséről, az első karácsonyi ajándékról, a kis Jézusról szóltak. „Tetszett a hangulata a koncertnek. Általa valóban rá tudtam hangolódni a karácsony közeledtére és mindenre, ami a Karácsonnyal jár: gondolok itt a tisztaságra, fényre, szeretetre, amit Jézus által megkaptunk. Nagyon szépen, tisztán énekelt a kórus és a szólók is nagyon tetszettek. Bevallom megkönnyeztem. Nem beszélve arról, hogy Lilith-Luca lányom is ott volt, s teljes csendben hallgatta a csodaszép zenét, ami az ő aktív lényétől nagyon nagy dolog” – osztotta meg velünk gondolatait Vincze Etelka, az egyik magyar ajkú katolikus néző. Egy románajkú, ortodox néző pedíg így nyilatkozott: „Nagyon tetszett a koncert! Nagyon jól esett számomra, hogy többnyelvű volt! Ezt értékelendő dolognak tartom!” „Csodaszép koncertnek voltunk tanúi, csakúgy mint a tavaly, s ajánlanám, hogy többet ne jelentsék be az elején elhangzó bemutatóban, hogy amatőrök, mert teljesen profi szinten énekeltek” – szólt hozzá a nagyváradi festőnő, Eugenia Drăgoi.

A dalok és a zenei elrendezések magukkal ragadóak voltak. Mindenki érvényesült, és a kórus mégis mindvégig egy egység maradt. Mivel a koncert épp Mikuláskor volt, a szervezők még egy meglepetésre is gondoltak, így az utolsó dal alatt páran a férfi kórustagok közül a közönség sorai közé léptek, és mindenkit szaloncukorral ajándékoztak meg. A koncert szeretetvendégséggel zárult. „A Karácsony egy különleges ünnep és örülünk, hogy sikerült ennek az ünnepnek a fényét és lelkiségét becsempésznünk azok szívébe, akik ma meghallgattak minket”– nyilatkozták a szervezők.

Geambaşu Izabela, Nagyvárad