Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Karácsonyi hangverseny a filharmóniában

Ma 19 órától, a Nagyváradi Állami Filharmónia ez évi utolsó, karácsonyi koncertjét hallhatja a közönség, amelyen Romeo Rîmbu karmester vezényletével játszik a zenekar, és fellép a Filharmónia Énekkara is Lászlóffy Zsolt vezetésével.

Romeo Rîmbu és Foica László

Romeo Rîmbu és Foica László

 

Carmen Gurban szopránénekesnő, a Kolozsvári Román Opera szólistája lép fel ma este a nagyváradi filharmónia színpadán, amely hagyományosan karácsonyi koncerttel zárja a 2017-es évet. A programban Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) Diotörő- szimfonikus szvit, Dietrich Buxtehude (1637-1707) Egy gyermek születik, In dulci jubilo, BuxWv52, valamint Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) 42. zsoltár, Wie der Hirsch schreit című darabjai szerepelnek.

Carmen Gurban, aki Mendelssohn zsoltárában szerepel majd, tegnap délelőtt még úton volt Nagyvárad felé, és sajnos nem tudott jelen lenni a sajtótájékoztatón, amelyen Foica László művészeti vezető és Romeo Rîmbu karmester mutatta be az est repertoárját.

Romeo Rîmbu kiemelte, hogy karácsony mindenekelőtt a keresztény vallás legnagyobb ünnepe, azonban különösen fontosnak minősül a gyermekek számára is, hiszen ilyenkor különleges mesékkel és ajándékokkal kedveskednek nekik a szüleik, és leginkább kiélvezhetik a gondtalan gyermekkor előnyeit.

A karmester közölte, hogy a program zeneművei mindkét szempontból eleget tesznek a közönség ünnepi hangulatának felfokozásában: az első rész, a Diótörő szimfonikus szvitje, amelynek bemutatója már a balett premiere előtt nagy sikert aratott, a gyermekek lelkét érinti meg elsősorban, míg a második rész egy vokál-szimfonikus koncert lesz, mely vallási vonalon érvényesül.

Szamos Mariann