Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Karácsonyfáink szavatossága

Gyerekkori élményeink közé tartozott a pilinkélő hó. Meg akartuk a hópihéket fogni, tenyerünkbe gyűjteni, de sajnos elolvadtak a test melegétől. Azt sem bántuk, ha hófergeteg volt, ha elállt, lehetett hóembert építeni. Szomorú voltam, ha elolvadtak a tavasz első napsugaraitól. Míg volt hó, lehetett szánkózni. Gyerekkoromban a domb tetején laktunk, késő este ródlik siklottak le nagy robbajjal a domdoldalon, behallatszott a lányok sikongása, a legények kurjantása, akiknek patkós csizmája fékezéskor felszántotta a jeget.

A téli nagy fehérséget színesebbé, hangulatosabbá tette a karácsony. Elhittük, hogy a karácsonyfát csakis a Jézuska hozhatta, hiszen az illatok, a színek, a fények csak egy más világból jöhettek.

A karácsonyt jelképező fenyőnek különös varázsa van. Minden alkalommal lelkesen rögzítem bele a tartóba, sőt fel is díszítem.

Egy fenyőnek, amíg megnő, ki lehet vágni és be lehet hozni a lakásba, 10–15 évre van szüksége. Vannak, akik ebből élnek. A karácsonyfa illatával, színeivel, fényeivel életet visz a lelkileg sivár emberi hajlékokba is.

Ilyenkor egy kicsit azt is megbocsátjuk, hogy egész fenyőerdőket vágnak ki, pedig az megmenthetett volna egy kisvárost az árvizektől s javíthatta volna a levegőjét is. Gyakran sok fenyő marad eladatlanul, a keresletet is fel kellene mérni. Azokat illeti dicséret, akik új csemetéket ültetnek a kivágottak helyére.

Karácsony után jön az új év, azt mondják, a fenyőfák szavatossági ideje 6–7 nap, utána ki lehet dobni.

Vajon a fenyőfákkal együtt kidobjuk ünnepi érzéseinket, a szeretetet, az odafigyelést, az együttérzést is?

Olyan karácsonyfát kellene kikísérletezzünk, amely a jövő karácsonyig megőrzi az ünnep melegét.

 V. Szilágyi István