Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kapu a múltba a váradi várban

Igazi időutazást tehet mindenki a múltba, aki belép a nagyváradi várban a magyar kultúra napján megnyitott vándortárlatra, mely gróf Bánffy Miklós pályaképébe, művészetébe nyújt bepillantást.

Az Illuzió és tükröződés című kiállításának megnyitójára rengetegen érkeztek pénteken. A nagyváradi vár C épületszárnyban (a nagyvásártér felőli főbejárattól jobbra, a fejedelmi palota Velence felőli oldala) berendezett tárlat gazdag anyagának kiváló helyszínéül szolgáltak a vár ódon falai, ahol igazi „otthonra” lelt a Bánffy Miklós sokoldalú munkásságát, kreativitását felsorakoztató, gondosan, aprólékosan összefoglaló tárlat, mely révén a szemlélő bepillantást nyerhet Bánffy életének részleteibe, kisebb momentumaiba: az íróéba, a grafikuséba, a díszlet- és jelmeztervezőébe, a rendezőjébe.

Szebeni Zsuzsa, Prőhle Gergely és Huszár István (balról jobbra) köszöntötték a látogatókat

Szebeni Zsuzsa, Prőhle Gergely és Huszár István (balról jobbra) köszöntötték a látogatókat

Az esemény rendhagyó módon nem a megnyitóval vette kezdetét, hanem a meghirdetett időpontra érkezőknek időt adtak arra, hogy a több teremben is helyet kapó tárlatot aprólékosan végignézzék.

Az életnagyságú, múltbéli felvételek birodalmában

Az életnagyságú, múltbéli felvételek birodalmában

A szép számban megjelenteket – köztük Tőkés László EP képviselőt is – Huszár István váradi alpolgármester köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy a felújított vár ezen szárnya először ad otthont ilyen nagyszabású rendezvénynek, és talán a sors iróniája, hogy nyolc évvel ezelőtt éppen a nagyváradi vár és a bonchidai Bánffy kastély között zajlott az utolsó verseny, hogy melyik műemlék nyerje el a falújításra kiírt pályázatot. „Büszkén mondhatjuk, hogy mi nyertünk, és bízunk abban, azzal, hogy ezt a kiállítást épp a váradi várban tudjuk bemutatni, valamiképpen kompenzáljuk az akkori érzéseket” – fogalmazott Huszár. Ezután röviden összefoglalta gróf Bánffy Miklós példaértékű életútját, tevékenységét, melyek „az utókor számára követendő fáklyaként világítanak”. Egyébként Nagyvárad a 32. helyszín, ahol megtekinthető a gróf Bánffy Miklósról szóló tárlat, melynek anyaga 17 intézménytől és húsz magánszemélytől származik.

A díszlet- és jelmeztervező munkái is megcsodálhatók a tárlaton

A díszlet- és jelmeztervező munkái is megcsodálhatók a tárlaton

A megnyitón Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte a jelenlévőket, gondolatait Szebeni Zsuzsa kurátor románul tolmácsolta. Nemes feladatnak tekintette, hogy felkérték e tárlat megnyitására. „Bánffy Miklós jelentőségét a magyar kultúra számára nem lehet eléggé hangsúlyozni. Kevés ilyen sokoldalú alkotó élt a 20. században. Nem pusztán alkotó volt irodalmi, zenei, színházi, képzőművészeti vonatkozásban, hanem szervezője is ezeknek a műfajoknak. Képes volt a hagyományt és a modernitást megfelelő módon ötvözni” – fogalmazott, hozzátéve: ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy Bánffy politikus is volt, az erdélyi magyarság egyik fontos szervezője. Prőhle Gergely arra is rávilágított, hogy találó a kiállításnak adott Illuzió és tükröződés címe, hiszen Bánffy mint művész valóban az illúziók világában élt, közszereplőként viszont reálpolitikus volt. „Ő volt az, aki az első világháborút követő új rendszerben képes volt megtalálni a magyar kultúra szerepét Romániában, képes volt realista módon definiálni azt, hogy mit kell tenni szervezőként, alkotóként, földbirtokosként” – hangsúlyozta Prőhle Gergely. Hozzáfűzte, hogy a kultúránk egy olyan híd, amely kultúrákat, országokat, nemzeteket köt össze.

Kipróbálták a Bánffy család pecsétjét

Kipróbálták a Bánffy család pecsétjét

A megnyitó után láthatta először a közönség a család egyik pecsétjét, melyet Bánffy Farkas bocsátott a rendelkezésükre. Ezzel a vendégkönyv első lapjára írt gondolataikat le is pecsételték a tárlatot megnyitók. Az eseményt interaktív tárlatvezetés zárta Meleg Vilmos, Molnár Júlia színművészek, valamint Szebeni Zsuzsa kurátor előadásával.

A polgármesteri hivatal és a nagyváradi Várszövetség szervezésében megvalósult kiállítás február 28-éig látható hétfőtől péntekig a tervek szerint 12 és 15.30 óra között, azonban elképzelhető, hogy ez az időintervallum változik, hogy többen megnézhessék a tárlat anyagát.

Sükösd T. Krisztina