Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Káosz a közhivatalok között

Érdekes tényt közölt a Capital gazdasági hírportál. Mint írja, az Adó- és Pénzügyi Hivatalnak (ANAF) ma sincs működőképes, az egész országot átfogó adatbázisa, amely nyilvántartaná a lakosság teljes vagyoni helyzetét. Az önkormányzatokkal való együttműködés is nehézkes, ugyanis alig tizenöt hivatal hajlandó az adóhivatallal kölcsönös és feltétel nélküli együttműködésre a 3 180-ból.

Az adóhivatal adatbázisa éppen ezért hiányos, noha 1.690 önkormányzattal kötött együttműködési egyezményt. A hiányos adatbázis miatt a több ingatlannal bírók könnyen kijátszhatják a rendszert. A több ingatlannal rendelkezők meg tudják kerülni a rájuk vonatkozó adózási törvényeket, főleg abban az esetben, ha különböző településeken vannak bejegyezve javaik. Egy általános együttműködési protokollum létrehozásával ki lehetne szűrni az adócsalást – köztudott, hogy több ingatlan után az adózás arányosan növekszik az ingatlanok számával –, ha minden önkormányzat továbbítaná a nyilvántartását abba a közös adatbázisba, amelyhez minden területi adóhivatal hozzáférhetne, és fordítva.

Egy közös megállapodás többek között azt is magába foglalhatná, hogy az önkormányzatok szolgáltassák ki a nyilvántartásukban lévő összes magán- és a jogi személy anyagi helyzetére vonatkozó adatotokat, az önkormányzatok kérésére pedig a fiskusoknak is ki kellene adniuk az adott közigazgatási területekhez tartozó magán- és jogi személyek pénzügyi mozgásait, jövedelmi forrásait, ez merőben megkönnyítené a helyi adók és illetékek behajtását.

A gazdasági hírportál rámutat arra, hogy miért alakult ki ez a fura felállás hivatalok között.

kaosz

A szociális segélyre való jogosultság megítélésében az önkormányzatok tisztább képet kaphatnának a kérelmezők anyagi hátteréről, ha az adóhivatallal a fent említett közös adatbázisból dolgoznának. Mivel az adatbázis hiányos, visszaélésekre ad lehetőséget.

A hírportál szerint az együttműködés leginkább az önkormányzatok érdektelenségére vezethető vissza, az okot pedig a választási manipulációs lehetőségekben kell keresni.

A szociális segélyezési rendszer mindig jól bevált választási motivációs eszköz volt egyesek kezében – írja a gazdasági portál.

Valóban. Mivel a szociális segélyt az állam folyósítja, egy bizonyos rétegnek odaítélni nem kunszt, ha szavazatot lehet venni rajta. Utóbbi jelenséget a megyében is meg lehetett tapasztalni, hisz még az Érmelléken is volt olyan országszerte elhíresült település, ahol választások előtt a lakosság mintegy 70 százaléka „tengődött” szociális segélyen.

S. É.