Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kántor Lajos volt a Törzsasztal vendége

Kántor Lajos Széchenyi-és Hazám-díjas kolozsvári irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, író volt a Törzsasztal vendége pénteken, az Illyés Gyula könyvesboltban.

Bevezetőként Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője az egybegyűltek figyelmébe ajánlotta a lap legújabb számát, majd Kőrössi P. József beszélgetett a meghívottal.

Kőrössi P. József és Kántor Lajos

Kőrössi P. József és Kántor Lajos

Szó esett például arról, hogy az irodalomtörténész Nagyváradnak még tartozik a Bölöni Sándor (ő volt az, aki még a Bihari Napló idejében váradi irodalmi folyóiratot, illetve mellékletet indított), és Szabédi László, Domokos Géza és Csiki László alakját is felidézték a róluk szóló könyvek kapcsán és természetesen a Korunk folyóiratról is beszéltek..

A második részben a Konglomerát (Erdély) című könyvről, és ennek kapcsán például arról is szólt a beszélgetés, hogy le lehet-e bontani a Magyarországon élő, idealizált Erdély-képet, a skanzen-Erdély képét. Erdélyről többnyire két kép él, az egyik az „Erdély a miénk”, a másik, hogy csodálkoznak azon, hogy itt beszélnek, és milyen szépen beszélnek magyarul, mondta Kántor Lajos. Az esszéregény egyébként fiktív szemináriumokat tartalmaz, három különböző, de valódi személy, azaz Szabédi László, Gaál Gábor és Szilágyi Domokos – őket rejti az SzGSz név – szövege van beledolgozva a könyvbe, melyben létkérdésekre keresnek válaszokat.

 Fried Noémi Lujza