Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kanalizálásra készülnek Fugyivásárhelyen

A Nagyváradi Vízművek A víz- és szennyvízhálózat kiterjesztése és korszerűsítése Bihar megyében elnevezésű pályázata hamarosan befejeződik. Pénteken Fugyivásárhelyen zárult a projektnek egy szakasza, amikor is a községközpont elöljáróinak a jelenlétében Ovidiu Gavra, a vízművek vezérigazgatója aláírta a szerződést a munkálatok kivitelezését elnyert cég nagyváradi képviseletének vezetőjével, Böjte Csabával.

kanalizalasra 1

Ovidiu Gavra röviden ismertette a 2007–2014 között futó uniós projekt részleteit, kitérve arra, hogy Bihar visszalépése miatt helyette Hegyközpályi községben oldják meg a lakosság ivóvízellátását, az esővíz elvezetését és a kanalizálást. Ott várhatóan az év végén, vagy 2014 elején elkezdik a munkálatokat. Egyébként egy éve és három hónapja tart a huzavona, a fellebbezések sorozata, hogy melyik cég végezze el a munkálatokat Fugyivásárhelyen, illetve a hozzá tartozó Váradalpáron és Fugyiban. Végre bírósági döntés született, és az O.M.S. Románia Kft., illetve az Instalaţii Montaj cég nyerte el a jogot a kivitelezésre. Gavra hangsúlyozta, hogy az eredetileg tervezett 18 millió lejnek szinte a feléért, 9,2 millió lejért végzik el a munkálatokat, amelyeket a szerződésben foglaltak szerint 20 hónap alatt be kell hogy fejezzenek. A községközpontban és a két településen egyébként közel 30 kilométeren fektetik majd le a csöveket. A szerződés aláírása után Ioan Pop, Fugyivásárhely polgármestere kifejtette, hogy már legalább öt éve várnak arra, hogy az Aparegio-program keretében a községükben is megoldódjon a kanalizálás, és az ivóvíz legyen bevezetve minden családhoz. Köszönetet mondott a lakosság támogatásáért, és megértésüket kérte a munkálatok miatt kialakulandó kellemetlenségekért, az utak, utcák felásásáért. „Áldozatot kell hoznunk a komfortosabb életért” – fogalmazott.

Böjte Csaba kifejtette, hogy bár a tervezettnél olcsóbban vállalták el a munkát, ez nem jelenti azt, hogy nem lesz minőségi. Mint hozzátette, már csak a polgármesterrel kell egyeztetniük a kivitelezés ütemtervét, és el is kezdődhet.

Sükösd T. Krisztina