Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kamaratriók a Tavaszi Fesztiválon

Brahms és Beethoven egy-egy zongoratriója szerepelt szerda este a két héten át tartó V. Tavaszi Fesztivál egyetlen kamarakoncertjének műsorán a nagyváradi filharmóniában. A fesztivál külön e koncertjére összeállt kamaratrióban játszott Nagy Kálmán (hegedű – a filharmónia zenekarának koncertmestere), Szaga Josifumi (gordonka – aki egyébként főállásban kiotói ügyvéd) és Jamagucsi Ajana (zongora – ő pedig egyben a csütörtöki nagykoncert szólistája is).

Kamaratriok

A kamarahármas a nagyjából egyórás koncerten korrekten tolmácsolta Beethoven c-moll zongoratrióját (op. 1, no. 3), illetve Brahms 2., C-dúr zongoratrióját (op. 87). Aki jól fülelt, az viszont külön-külön is hallhatta mindhárom zenész hozzájárulási arányát a művek teljes képének kialakításához.

A közönség létszáma, a japán tiszteletbeli vendégekkel, illetve a filharmóniás kollégákkal együtt is alig 50 körül volt, bár a kamaraestek látogatottsága Váradon „hagyományosan” is sokszorta kisebb szokott lenni a nagykoncertek nézettségénél.

Tóth Gábor