Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kálvini vonások a magyarok lelki arcán

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) és a hollandiai Juhász István Alapítvány Kálvini vonások a magyarok lelki arcán címmel nagyszabású tudományos konferenciát szervez november 20–22. között Nagyváradon.

A hétvégén sorra kerülő nemzetközi konferencia célja a Kálvin-emlékévek méltó bezárása, hiszen Kálvin János születésének 500. évfordulója alkalmával korábban már két konferenciát és több kiállítást is szerveztek az egyházi és civil szervezetek támogatásával.

Az esemény egy megemlékezés-sorozat része, amely a szakmai előadások mellett több kulturális programot is magába foglal. Csütörtökön, november 20-án 12 órától az ünnepélyes megnyitót követően bemutatják Huszár Pál: Kálvin János élete, teológusi, reformátori és egyházszervezői munkássága (1509–1564) c. könyvét, amelyet Baksa Zsolt nagymuzsalyi református lelkipásztor ismertet majd a nagyközönséggel. Ezt követően 15 órától nyitja meg kapuit a Kálvin-vándorkiállítás Nt. Szegedi László generális direktor vezetésével. A szakmai program 16 órától kezdődik a PKE Bartók termében, ahol a résztvevők több neves magyarországi és kolozsvári vendég előadását hallgathatják meg. 18 óra 10 perctől hangversenyre kerül sor, majd ezt követi a konferencia kiemelt meghívottjának, a göttingeni Éberhard Busch professzornak az előadása.

kalvin

Pénteken szekcióelőadások hangzanak el párhuzamosan több helyszínen. Ezt követően újabb könyvbemutatóra kerül sor 15 órától. A Genfi Káté. Kolozsvár, 1695 c. dr. Hermán M. János és Szomor Attila által szerkesztett kötetet dr. Ősz Előd Sándor egyháztörténész mutatja be. Közreműködik a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet vegyeskara. A délután további részében számos neves külföldi és hazai előadó munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők a szekcióelőadások keretében, majd az estét áhítat zárja.

A konferencia utolsó napján, a szombat délelőtti vendégelőadások után 12.30 órától Kálvin bronzplakett (Deák Árpád képzőművész alkotása) avatásra kerül sor a PKE pantheonjában. Beszédet mond Tőkés László, EU parlamenti képviselő. Fellép a Csillagocska Néptáncegyüttes és a Zenekar Márkus Zoltán vezetésével. A Kálvin plakettet leleplezi dr. Eberhard Busch és dr. Gaál Botond. 15 órától a vendégek kulturális városnézésen vesznek majd részt Nagyváradon Lakatos Attila művészettörténész, a Partium Kiadó igazgatójának vezetésével, az estet pedig a Csillagocskák fellépése zárja.

Nemcsak a konferencia résztvevői érkeznek majd különböző országokból, de a szervezőbizottság is nemzetközi tagokból áll: dr. Hermán M. János, Zwolle, Hollandia; dr. Lévai Attila, Komárom, Szlovákia; dr. Kovács Ábrahám, Debrecen; dr. Pálfi József, Nagyvárad.

A konferenciát a romániai Országos Lelkésztovábbképző Tanács akkreditálta. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az eseményre, amelynek részletes programja megtekinthető a www.partium.ro honlapon.

Sipos Emőke, PR referens (PKE)