Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kalandos történetek a filmvásznon

Vígjáték-esttel indult a szabadtéri filmvetítések sorozata kedden este a nagyváradi December 1 parkban. A esemény rendkívül népszerűnek bizonyult a váradiak körében, mintegy 250-300 résztvevő gyűlt össze az este fél tíztől kezdődő vetítésen. A közönségnek körülbelül egyharmada foglalhatott helyet a szervezők által biztosított műanyag székeken, a többiek a park lampionokkal megvilágított füves részein, pokrócokon ülve nézték a filmeket, vagy épp a fák közé kifeszített függőágyak egyikébe heveredtek le.

kalandos 1

A fővárosi Next Kulturális Társaság filmfesztiválját idén nyolcadik alkalommal rendezték meg, ugyanakkor először indultak országos körútra a filmekkel. A keddi nyitónapon a komédiáké volt a főszerep. Tíz humoros rövidfilmet vetítettek le, hatalmas pechekről, érzelmi válságokról, váratlan eseményekről. A programban helyt kapott két román produkció is: a szakításról szóló Radu+Ana, valamint az Ursul című alkotás, amely egy balul elsült meglepetés-kísérletet dolgozott fel. A fesztivál tegnapi programján öt Oscar-díjas rövidfilm szerepelt.

A szabadtéri filmvetítések azonban nem értek véget. Holnap, vagyis pénteken érkezik nagyváradra az az ötödik Tiff-karaván is, melynek helyszíne szintén a December 1 park lesz, pontosabban a szakszervezetek művelődési háza előtti tér. A fesztivál nyitónapján, pénteken 21.45-től a Come to my voice (Kövesd a hangom) című török-francia-német koprodukció kerül levetítésre, amely egy kurd faluból származó kislány és nagypapája kalandját mutatja be, akik egy titkos fegyvert keresnek, amellyel kiszabadíthatnák fogságából a lány édesapját, akit a török hatóságok tartóztattak le.

kalandos tortenetek 2

Szombaton, szintén 21.45-től a Selfie című román filmet tekintheti meg a közönség. A vígjáték három kamaszlány történetét mutatja be, akik egy nyári szerelem reményében a tengerre mennek szórakozni, ahelyett hogy az érettségire tanulnának. A filmes maraton vasárnap zárul majd, amikor a Tiff-fesztivál nagydíját elnyerő, Stockholm című spanyol romantikus drámát vetítik le Rodrigo Sorogoyen rendezésében.

Sz. G. T.