Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kalandos belvárosi építőtelep

kalandosnak 2

Úgy tűnik, a nagyváradi önkormányzat idén sem tagadja meg önmagát s ezen az őszön és télen is biztosít a megyeszékhely belvárosában sok bosszúságot, kátyút, botorkálási lehetőséget a polgároknak. Pár hete ugyanis lezárták a Zöldfa (ma Vasile Alecsandri) utcát, Ilie Bolojan polgármesternek és városházi csapatának régóta dédelgetett terve, hogy ott sétálóutca legyen. Az elhatározást tett is követte, s a csőcserék miatt amúgy is többszörösen feldúlt utcát építőteleppé változtatták. A gépkocsik előtt jelenleg le van zárva ez az utca, a gyalogosok azonban közlekedhetnek itt, már amennyiben elég bátrak és ügyesek ahhoz, hogy végigmerészkedjenek a gidres-gödrös, igencsak balesetveszélyes járdán. Az utca jelenleg elég bizarr látványt nyújt, az úttest feltúrva, itt-ott munkagépek, ritkábban éppen dolgozó munkások is, míg a hepehupás járdán óvatosan araszolnak a gyalogosok, akiknek a még meglevő boltokban akad dolguk.

kalandosnak

A Zöldfa utcán található boltok és vendéglátó-ipari egységek egy része ugyanis az elmúlt két év alatt bezárt, elköltözött onnan. Akik maradtak azoknak nemcsak a vásárlók elmaradásával kell számolniuk az építőteleppé változtatott utca miatt, hanem azzal is, hogy gyakori az áramkimaradás, vagy éppen a vizet veszik el. Az elmúlt hetekben több ilyen eset volt s az utcában levő ABC-kbe hiába botorkáltak be gödrön-kátyún keresztül a vevők, sem a kasszagépek, sem a kávéautomaták nem működtek. Az utca elején levő vendéglők tulajdonosai is elég idegesek ettől a helyzettől, az egyik gyorsbüfé eladója elmondta, többször megesett mostanában, hogy nem tudták a megrendelt ételeket elkészíteni, ugyanis vagy víz nem volt vagy áram. S egy-egy ilyen affér bizony rontja a vendéglők, kateringek hitelét s ezáltal az üzletet is. Márpedig ez egész télen így lesz. Mint a polgármesteri hivatal sajtóosztályától megtudtuk, ideális körülmények mellett is csak március végére lesznek készen a felújítási munkálatokkal, így az utca kereskedői igencsak türelempróbáló és veszteséges időszak elé néznek. A hivatal illetékesei persze azzal biztatják a kitartó kereskedőket, vendéglősöket, hogy aki kibírja ezt az építőtelepi hercehurcát, az jövőre már egy forgalmas, ultraközponti korzón kínálhatja termékeit.

Szőke Mária