Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kalandok a váradi romkorzón

Régi váradi olvasónk, B. Barna szerint Nagyváradot lassan be lehetne sorolni a romvárosok közé, ahol a polgároknak a nem egyszer építőteleppé alakított környezetben kell élniük. Panaszosunk elmondta, hogy a minap Váradra látogató magyarországi ismerőseinek mutatta az egykor híres korzót, azonban ezen a sétán nem szecessziós szépségű történelmi belvárost, hanem valami balkáni romvárosra hajazó érdekességet „csodálhattak” meg a turisták, ráadásul majdnem baleset lett a vége a sétának, ugyanis az egyik felújítás alatt álló bérpalota homlokzatáról – hiába volt azon védőháló – egy darab vakolat hullott le, alig méternyire a nézelődőktől.

kalandok 1

A panaszt követően mi is szétnéztünk a váradi Fő utcán, és meg kellett állapítanunk, hogy olvasónk nem túlzott. Az önkormányzat több éves halogatás után végre nekilátott a korzón levő műemlék épületek felújításának, ennek következtében a korzó nagy részén folynak a munkálatok, az épületek zömét védőhálókkal vonták be. Az itt levő boltok, vendéglátó-ipari egységek nem zártak be, hanem az építkezési állványokra, védőhálókra rakták ki a reklámtáblákat, hadd tudja a vásárló, melyik háló vagy melyik állvány alá bejutva tud cipőt, szemüveget, gyógyszert venni, vagy meginni egy kávét, esetleg harapni valamit. Vitathatatlan ritka „turisztikai látványosság” ez, és ha nem is vetekszik a romos akropoliszok hangulatával, így is akadnak külföldiek, akik ezt valami egzotikumnak vélik, mint például az a svéd turistacsoport, akik tegnap vidáman kávéztak a korzón levő teraszokon, és fotózták a védőhálós épületeket. Egy idegenvezető is volt velük, de nem tudjuk, mit adhatott elő a Fő utcáról, az ugyanis nem illik az egykori Pece-pari Párizs szecessziós nosztalgiájába.

kalandok 2

Több bolttulajdonost megkérdeztünk, hogyan tekintenek a nyár elé. Volt, aki úgy vélte, vissza fog esni a forgalma, azonban több vendéglős szerint a Fő utcai kávézók, éttermek keresettsége nem csökken a feldúlt, romos utcakép miatt, sőt van, akik határozottan érdekesnek tartják, hogy kávézás közben figyeljék a műemlék épületek védőhálói mögött és mellett zajló munkálatokat. Az egyik vicces pincér hozzátette, hogy Ilie Bolojan polgármester évek óta ígéri, hogy az önkormányzat eléri azt, hogy Váradon igazi turisztikai látványosság fogadja majd a Fő utcára kíváncsiakat, szerinte ezt a „romkorzóval” sikerült is elérni.

Tegnap már majdnem mindenhol teljes, megerősített védőhálókat találtunk. Ami a balesetveszélyt illeti, már elkerítették az épület melletti részt a járókelők elől ott, ahol a vakolatomlás történt. Nem árt azonban az óvatosság, mert ahol folyamatosan munkálatok folynak, bármikor előfordulhat nem várt baleset. Szokni kell a gondolatot, hogy még hosszú hónapokig ilyen állapotban lesz a korzó, és csak reménykedhetünk abban, hogy minél hamarabb sikerül rendbe tenni a szebb időket látott Fő utcát.

Szőke Mária