Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kalanddal a diabétesz ellen

A cukorbeteg gyermekek élményterápiás rekreációjára szakosodott, s Romániában egyedülálló Yuppi tábor közössége a következő tényekre emlékeztetett a Diabétesz Világnapja kapcsán.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a XXI. század betegsége figyelembe véve a betegség gyors elterjedését és egyre gyakoribb előfordulását a diabétesz (cukorbetegség). Jelenleg Európában 56 millió ember él együtt diabétesszel, Romániában kb. 800 ezer, akik közöl kb. 30.000 kiskorú. A statisztikák pedig még ijesztőbbek: a Nemzetközi Diabétesz Szövetség adatai szerint 20 éven belül a diabéteszes megbetegedések száma kb. 55%-kal növekedni fog, amennyiben a jelenlegi trendek tovább folytatódnak.

kalanddal 1

Ezen trendek ellensúlyozást tűzte ki magának célul a Diabétesz Világnapjának nevezett figyelemfelkeltő kampány, mely 2014. november 14.-én éppen az „Egészséges Életmód” jegyében zajlott, hisz a személy életvitele erősen befolyásolja a cukorbetegség megjelenését a II-es típusú diabétesz esetén.

A cukorbetegségnek két fő válfaja van: az I-es típusú és a II-es típusú. Mindkét típust az jellemzi, hogy a hasnyálmirigy nem képes (megfelelő mennyiségű inzulint) termelni, azt a hormont, ami motorolajként működik, amikor a szervezetünk a cukrot (glükózt) energiává változtatja át.

kalanddal 3

A II-es típusú diabétesz esetén a hasnyálmirigy termel inzulint, viszont túl kis mennyiségben, ezért történhet meg, hogy a betegség hosszabb időn át alakul ki, bármikor az évek folyamán megjelenhet az életvitel és táplálkozási szokások függvényében is. Így gyakrabban előfordul időskorban és túlsúlyos személyesek esetén. A betegség kezelése rendszeres fizikai mozgást és diétát feltételez, illetve idővel gyógyszer és inzulin (injekció) is szükségessé lesz.

kalanddal 2

Az I-es típusú diabétesz-betegek esetén viszont a szervezet egyáltalán nem termel inzulint, ίgy a betegség megjelenésének már az első pillanatától kezdve inzulin injekciót feltételez. A beteg ettől a pillanattól kezdve folyamatosan és naponta inzulin injekciókkal tudja csak a vércukorszintjét stabilizálni, illetve kénytelen diabetikus étrendet is követni. Ezeket a „játékszabályokat” a csokit kívánó kisgyerekeknek, vagy az éppen felnövő fiataloknak egyáltalán nem könnyű betartani, ugyanakkor az I-es típusú diabétesz csakis gyerekeknél és fiataloknál jelenik meg.

Vannak olyan gyerekek, akik betegségüket nagyon jól kezelik, ugyanakkor vannak olyanok, akik szégyenlik az inzulin injekciót maguknak az osztályteremben beadni, akiknek leesik a cukorszintjük, rosszul vannak, de mégsem mernek elkezdeni enni óra alatt, akik barátaiknak nem tudják elmagyarázni, hogy miért nem szabad tornaórán annyit futniuk. Nem utolsó sorban sok gyereknek, különösképpen a kisebbeknek már csak az óriási gondot jelent, hogy mikor és hogyan kell beadják maguknak az inzulint.

kalanddal 4

A Yuppi Tábor ezen gyerekeknek segít ingyenes nyári táboraiban az által, hogy részt vehetnek olyan tábori izgalmas de kihívó programokon, amelyeken keresztül megtapasztalhatják, hogy nekik is szabad, nekik is lehet felhőtlenül szórakozni, kalandozni, betegségük ellenére is. A kicsik és nagyok, hétéves kortól egészen 17 évesig, megtapasztalhatják, hogy milyen a kézművesség, közös zenélés, színházi alakítás, fotózás, lovaglás, evezés, íjászat és magaskötél-pályán való mászkálás. Azért, hogy a tevékenységek igazán élvezhetőek legyenek a táborokban való részvétel ingyenes, egy jól felkészült egészségügyi csapat vigyáz a gyerekekre a tábor teljes ideje alatt. Korosztály szerint két tábor létezik: Kölyök turnus 7-12 éveseknek, és Kamasz turnus 13-17 éveseknek.

A Yuppiban az egészségügyi csapatnak és a számtalan programnak köszönhetően a gyerekek újra önfeledt gyerekek lehetnek, játszhatnak, kacaghatnak, és mindeközben észrevétlenül még azt is megtanulják egymástól, hogy hogyan lehet jól együtt élni a cukorbetegséggel.

Mert a diabétesz az nem egy betegség, hanem egy állapot, amellyel együtt lehet élni! A táborral kapcsolatos további információk a www.yuppicamp.ro weboldalon érhetők el, míg a cukorbetegségről a www.idf.org oldal szolgáltat bővebb adatokat.