Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kakaskodások a választási kampányban

A parlamenti választások viszonylag csendben zajlanak le Romániában. Esetenként csak a választási visszaélések, csalások törik meg az országos szintű események monotóniáját.

A politikai helyzet az elnökválasztásokra, éleződik ki.  Iliescu a rendszerváltoztatás után, a,,forradalmi érdemei” miatt kétszer is megnyerte az államfői –széket s elfoglalta  Ceauşescu helyét a Cotroceni  palotában, akinek eltávolításában nagy szerepe volt. Utána Emil Costantinescu is megnyerte az államfői választást, de ez a kiváló történelem tanár, a román politikai élet szürke eminenciása volt.

Feszültségektől volt terhes a Mircea Geoană és Băsescu párharc az államfői székért. Geoană még a választások estéjén is vezetett egy lófejjel, két százalékkal, ki is kiáltották elnöknek, de másnap jött a fekete leves a külföldön dolgozóknak köszönhetően, s Băsescu fejére került fel a korona. Pedig a felek mindent bevetettek, még a jósnőket, a hipnotizőröket is segítségül hívták. Nem hiába félt Ponta a külföldi szavazóktól, akik a mérleg nyelvei lehetnek.

A PSD, amely a különböző korrupciós ügyek miatt szinte lefejezte önmagát, árnyékot vet a választási kampányára, hogy Dragnea a kampányfőnök, akit azzal vádolnak, hogy a Băsescu megbuktatására indított szavazáson az ő irányítása alatt még az elhunytak is szavaztak. A mostani választási kampány sem volt mentes az ilyen morbid eseményektől.

Az ACL, Johannis táborának udvarára csirkéket, kakasokat, sőt döglött szárnyasokat is bedobtak. Első pillanatra úgy tűnt, hogy az ilyen manőverek komolytalanná teszik az elnökválasztást. De Klaus Johannis szavaiból kitűnt, hogy az eset üzenete halálosan komoly, anno a német nácik dobtak döglött szárnyasokat azoknak az udvarára, akiket meg akartak semmisíteni. Ponta, Johannist tárgynak, egy kreációnak nevezte, a kreáció is jó, ha soksorosítani tudja, ha meg tudja valósítani önmagát.

Ponta önmagát „vérbeli politikusnak” nevezte , de a politikus is  akkor értékes,  ha komoly  kreációkat  tud letenni a köz asztalára. A  PSD évek óta azon szorgoskodott, hogy lenullázza az államfő szerepét, most vajon nem esik-e bele saját csapdájába? Egyesek a parlamenti demokráciára esküsznek, de milyen demokrácia az , ha a parlamentet érdekszövetségek , saját érdekeiket  védő pártok  irányítják, minden kontrol, ellensúly nélkül. Frunda György, mint Ponta tanácsadója az egyik lapban egy féloldalon, feltétel nélkül támogatja Pontát. Mi erdélyi, partiumi magyarok nem észleltük Frunda úr értékes tanácsait. A román politikusok sohasem ejtik ki a magyarok nevét, akár mint államalkotó nemzetet is.  Úgy látszik, tanulhatnának a ,,nagy elődtől“ az egykori diktátortól,  aki minden beszédében megemlítette  a románokat, magyarokat, németeket és más nemzetiségűeket.

Mire ezek a sorok megjelennek, már meglesznek az exit poll eredmények. Mit mondhatnánk?  Azt szeretnénk, hogy aki megnyeri az állam-fői választást, tartsa be ígéreteit, hogy a bőség kosarából (nem csak egyesek) mindenki egyformán vehessen.

V. Szilágyi István