Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Júniusban ismét European Music Open

Tavaly tartották meg Nagyváradon először a European Music Open fesztivált, melynek második, idén június 7–11. közötti kiadásán magyarországi, ausztriai és romániai művészek lépnek fel.

Palerdi András, Alexandu Badea és Renato Zanella

Palerdi András, Alexandu Badea és Renato Zanella

A European Music Open eseményeiről tegnap Alexandru Badea, a Nagyváradról Bécsbe elszármazott tenor, az esemény ötletgazdája, Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesületének vezetője, Renato Zanella balett-táncos, koreográfus, a Román Opera balettkarának művészeti vezetője, Palerdi András, a Budapesti Állami Opera szólistája, illetve a társszervezők részéről Victoria Balint, a Regina Maria Színház művészeti vezetője és Erdei Anita, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség képviselője beszélt.

Mint elhangzott, például a Nagyváradi Állami Filharmóniával még folyik az egyeztetés, és várnak visszaigazolásokat, de várhatóan április közepén megkezdik árusítani a jegyeket az eseményekre.

Archív felvétel

Archív felvétel

A European Music Open június 7-én kezdődik, aznap Ingo Glass kiállítását nyitják meg a Körösvidéki Múzeumban. Június 8-án 18.30 órától a nagyváradi bazilikában hallhatják Verdi Requimjét, ebben lép fel Palerdi András a Bécsi Állami Opera művészeivel. Palerdi András szerint a Requiem az a darab, amelyben egy énekes megmutathatja a képességeit, ugyanakkor olyan, mint egy közös ima, ő erre várja majd a közönséget. Június 9-én a bécsi, budapesti és bukaresti opera közös előadását láthatják, ennek koreográfusa Roberto Zanella. Az olasz koreográfus elárulta, hogy klasszikus és kortárs balettműveket egyaránt bemutatnak, és első alkalommal mutatják be Ravel Boleróját. Szerinte az is fontos dolog, hogy különböző helyekről érkező művészeket egyesít majd a fesztivál.

Június 10-én a Regina Maria Színházban tartanak kollokviumot a tervek szerint Andrei Vieru, Horia Roman Patapievici, Călin Ştefănescu és Călin Andrei Mihăilescu részvételével. Június 11-én, vasárnap operettgálával várják a közönséget, ezen a Volksoper Viena művészei lépnek majd fel.

Fried Noémi Lujza