Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Júliusban indul az Isonzó-expressz

Nagyváradon hagyománya van az I. világháború hadszíntereinek kutatásának, látogatásának, emlékjelek állításának, megemlékezéseknek. Ennek egy újabb fejezete nyilt meg pénteken, mikor is bejelentették az Isonzó-expressz ez évi elindulását. A különvonat utasai júliusban többek között a doberdói-isonzói csatatereket, a katonatemetőket, a Visintiniben lévő magyar kápolnát is meglátogatják majd.

Ugyancsak pénteken délután mutatták be Péter I. Zoltán legújabb, a Nagyváradi négyes honvédek a nagy háborúban című kötetét, az aznapi sajtótájékoztatón erről is szó esett.

juliusban 1

Pintér Tamás, T. Hámori Ferenc, Bánkuti Ákos, Sárközi Zoltán, Szabó Ödön, Derzsi Ákos és Péter I. Zoltán

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Egyesület, a Pro Liberta Partium Egyesület is foglalkozik a kutatással, mondta Sárközi Zoltán, majd átadta a szót Péter I. Zoltánnak, aki elmondta: 2010-ben maga is részt vett egy kutatóúton, 2010-ben, végigjárta Isonzót és Doberdót. Mély benyomást tett rá az egykori harctér, ezért, bár eredetileg a nagyváradi kávéházakról és vendéglőkről megjelent anyagokat kutatta, az újsághírek alapján megfogalmazódott az ötlet, hogy megírja a hátországi történéseket is. Pintér Tamás történész, hadszíntérkutató, a kötet szaklektora szintén beszélt a több éves együttműködésről. Derzsi Ákos, a kötetet megjelentető Europrint Kiadó vezetője szintén elmondta: nem maradhatott közömbös az, aki járt az egykori csaták helyszínein.

Az Isonzó-expressz indításáról a szervezők és ötletgazdák, azaz Bánkuti Ákos, a Budakeszi Kultúra Alapítvány, T. Hámori Ferenc, az Indóház Közlekedési Kiadó és a már említett Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány képviselője beszélt számolt be.

A Doberdo-Isonzó vidékét bejáró vonat ötlete a csíksomlyói búcsúra zarándokoló Székely Gyors ötletgazdájától ered. A vonat a tervek szerint július 20-án indul majd Budapestről, a Keleti pályaudvarról, de amennyiben van elég érdeklődő, szóba jöhet a nagyváradi indítás is. Ennek kapcsán Szabó Ödön, a Bihar megyei RDMSZ ügyvezető elnöke elmondta, hogy amennyiben igény lesz rá, a felmerülő költségeket fedezik. Az érdeklődők a sarkozi.zoltan@yahoo.com vagy a biharmegye@rmdsz.ro email-címeken jelentkezhetnek.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A különvonat utasai magyar idegenvezetővel utaznak, a kiemelt helyszíneken pedig szakmai, hadtörténeti vezetést is kapnak. A görzi (Goriczia) vár és múzeum a visintini temető és magyar kápolna (képünkön), a San Marino del Carso, a Monte San Michele a stanjeli katonai temető, ahol július 23-án magyar állami vezetők és kormánytagok jelenlétében a központi megemlékezésen is részt vesznek a  különvonat utasai. Az előkészületről, árakról, egyebekről a www.isonzoexpressz honlapon tájékozódhatnak.

Fried Noémi Lujza