Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jubileumi tárlat a PKE-n

Az idén húszéves a Nagybánya Tájképfestő Telep, így ebből az alkalomból nyílt kiállítás pénteken a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem aulájában, ahol közel ötven, az elmúlt két évtized terméséből kiválasztott alkotás tekinthető meg január végéig. Olyan festményeket is kiállítottak, amelyeknek alkotói már elhunytak.

A megnyitó pillanatai: Véső Ágoston, Bráda Tibor, Tőkés László és Sz. Horváth István

A megnyitó pillanatai: Véső Ágoston, Bráda Tibor, Tőkés László és Sz. Horváth István

Az elmúlt húsz év anyagából összeválogatott, mintegy félszáz alkotást felvonultató tárlaton Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint Bráda Tibor és Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművészek szólaltak fel. A jelen levő nagybányai, magyarországi, székelyföldi művészeket, valamint az érdeklődőket elsőként Sz. Horváth István, a Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) igazgatója köszöntötte. A megnyitón elhangzott, hogy a Nagybányai Művésztelep 100. és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület megalakításának 75. évfordulóján, 1996 júliusában Tőkés László akkori váradi püspök kezdeményezésére jött létre az első nyári alkotótábor a Máramaros megyei Magyarláposon. A Nagybánya Képzőművészeti és Kulturális Egyesület 2000-től a felsőbányai Bódi-tónál, illetve környékén szervezte meg a Nagybánya Tájképfestő Telep alkotótáborát, mindvégig Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész szakmai irányításával. Tucatnyi országból mintegy másfélszáz művész alkotott e táborokban, legtöbbjük vissza-visszatérőként.

A tárlat január végéig ingyen látogatható

A tárlat január végéig ingyen látogatható

Tőkés László utalt a millecentenárium évében megalapított festőtábor szerepének közművelődési, missziói és nemzetpolitikai vonatkozásaira, hangsúlyozta az értékteremtés, a hagyományápolás és a folytonosság jelentőségét. Az egyház, az oktatás és a művészet hármasáról is beszélt, ami a PKE keretein belül is megvalósul. „Ezt a hármas ügyet egyszerre és egymást kiegészítő módon próbáljuk szolgálni” – fogalmazott Tőkés, hozzátéve, hogy remélhetőleg a tájképfestő telepnek rövidesen székháza is lesz Felsőbányán.

A továbbiakban Bráda Tibor a művésztelep és festőiskola máig ható hatásáról beszélt, felidézve a festői táj jellegzetességeit, hatásait, a nagy elődök alakját, valamint azt a genius locit, ami ma is vonzza a festőművészeket Nagybányára, illetve Felsőbányára. Végezetül reményét fejezte ki, hogy az ifjúság úgy fogja alakítani a jövőt, hogy a nagybányai korszaknak méltó emléke maradjon fenn.

„Az igazi művészet út az Istenhez. Mi már nem úgy látjuk ezt a tájat, mint elődeink” – fogalmazott Véső Ágoston, hozzátéve, céljuk továbbvinni az elődök gondolatmenetét. Úgy véli, az értékek a felszínre kívánkoznak, és a nagybányai festőtelep fényében és árnyékában is lehet alkotni.

S. T. K.