Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jubilált a görög katolikus székesegyház

Kettős ünnepet ültek az elmúlt hétvégén a Szent Miklósról elnevezett nagyváradi görög-katolikus székesegyházban. Szűz Mária bemutatásával párhuzamosan ugyanis idén volt a tizedik évfordulója annak is, hogy az egyház visszakapta a templom épületét, s ez által a görög-katolikus hívek 2005. november 20-án, közel 57 évnyi szünet ismét szentmisén vehettek részt a megyeszékhely központjában.

jubilalt a gorog

A Szent Miklós görög katolikus székesegyház a Szent László (ma Unirii) téri püspökség épületének meghosszabbításaként 1800 és 1810 között épült, barokk stílusban. Tervezője ismeretlen. Az épület kétszer is leégett: előbb 1836-ban majd 1907-ben ütött ki tűz a toronyban. A jelentős erőfeszítéseket igénylő felújításokat követően került fel rá a ma is látható, emblematikus barokk kupola 1912-ben.

A székesegyház belső díszítése pazar és mesterien kivitelezett. A festmények nagymértékben követik a bizánci típusú kánonokat, főleg az ikonosztáz tájékán. Egyebek mellett ezek a külső, illetve rituális azonosságok alapján döntöttek úgy, hogy a görög katolikus egyház 1947-es törvényen kívül helyezése után ez az épület ortodox székesegyházként működjön tovább. Az 1989-es fordulatot követően az egyház 2005-ben kapta vissza az épületet, amely ez által visszanyerte eredeti rendeltetését és ismét görög katolikus bazilika lett. A tíz évvel ezelőtti avatóünnepségen több mint száz püspök és magas rangú pap vett részt és imádkozott együtt a hívekkel.

Sz. G. T.