Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jubilál a Hubic művészeti iskola

Alapításának 90. évfordulóját ünnepli a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola, a jövő héten szerdától péntekig  képzőművészeti kiállítás, könnyűzenei fesztivál, klasszikus, illetve népzenei koncert is lesz. A részletekről Marian Boboia, az iskola igazgatója számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján.

Példaértékű összefogás jellemzi a háromnapos iskolaünnepet, hiszen nemcsak jelenlegi diákok és előadóművész-tanárok, de egykori tanítványok, vagy épp az azóta belőlük vált, az iskola szellemiségének folytonosságát képviselő művészpedagógusok vesznek részt a fellépéseken.

Marian Boboia igazgató

Marian Boboia igazgató

Az iskolának nevet adó Francisc Hubicról (1883–1947) annyit azért illik tudni, hogy érábrányi születésű fiú volt, aki görög-katolikus teológiai és egyházzenei tanulmányait Budapesten végezte. Belényesben meghatározó gimnáziumi tanára volt Bartók egykori jó barátja, Buşiţia János. 1925-ben az akkor már zeneszerző, kórusvezető Hubic arra adta fejét, hogy az akkori Váradon úgynevezett zenekonzervatóriumot alapítson. Ez volt az elődje a ma jubiláló iskolának, amely az ötvenes években lett Művészeti Népiskola, majd 1990 után vette fel alapítója nevét. Ezzel a szatmárnémeti és marosvásárhelyi hasonló iskolák után a harmadik „legöregebb” ilyen intézmény Romániában.

Visszatérve a jövő heti ünnepi momentumokra, a program az iskola minden szakának bemutatása j az alábbiak szerint alakult.

Március 11-én, szerdán 17 órakor képzőművészeti kiállítás nyílik az iskola növendékeinek munkáiból (festészet, grafika, kézművesség, szobrászat, design) a színház emeleti előcsarnokában, majd 18 órától kezdetét veszi az immár második alkalommal megrendezett Art Oradea Festival, amely egyben verseny is, ahol az ország több művészeti testvériskolájának énekes növendékei mérettetnek meg szakmai zsűri előtt. A zsűri elnöke és egyben a könnyűzenei est meghívott előadóművésze Horia Moculescu, de fellép az iskola Ari Nagy Sándor által vezetett Art Band zenei együttese is, akik a Hubic egykori növendékeit kísérik, valamint az est díszvendége lesz Paula Seling. Jegyek 5 lejért válthatók az eseményre a Hubic-iskola emeleti titkárságán (Moscovei/Szilágyi Dezső u. 5 sz.). Az est tiszteletbeli meghívottai között ott vannak még az országbeli testvérintézmények – Erdélyből és a Kárpátokon túlról –, összesen 12 iskolájának képviselői is.

Március 12-én, csütörtökön ingyenes belépéssel tartanak 17 órakor koncertet, szintén a színházban, ahol ezúttal a komolyzenéé a főszerep, lesz kamarazene, ének, zongora, klasszikus gitár, ahol az iskola diákjainak és tanárainak közös műhelymunkájába nyerhetünk betekintést, de fellépnek a balettszakos tanulók is. Az est meghívottja Sándor Csaba, a Kolozsvári Magyar Opera szólistája, a Hubic egykori növendéke.

A harmadik napon, március 13-án, pénteken a nagyvásártéri Szakszervezetek Művelődési Házában nagyszabású román folklórkoncert lesz, amelyen az iskola Liviu Buţiu vezette hangszeres népzenei együttese, valamint a Hubic néptánccsoportja is fellép, és a hazai folklór legjelesebb énekművészei is énekelnek. Ide 25 lej a borsos árú belépő, mely szintén az iskola titkárságán igényelhető.

A tájékoztató végén Boboia igazgató fontosnak tartotta még megköszönni a Bihar Megyei Tanács mindenkori támogatását, mely iskolájuk művészeti tevékenységére irányul, ugyanakkor némileg elmarasztaló szavakkal illette a nagyváradi önkormányzatot, mivel a váradi helyi fesztiválokon eddig szinte teljesen mellőzték az iskola professzionális együtteseit, példának okáért a Bukarestbe többször is meghívott folklórzenekart, s ehelyett sokkalta nagyobb költségen hívtak meg számos más hasonló együttest Váradra az ország távoli pontjairól.

Tóth Gábor

A Hubic iskola évfordulós eseményei

Fennállásának 90. évfordulóját háromnapos rendezvénnyel ünnepli a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola.

Március 11-én, szerdán 17 órakor képzőművészeti kiállítás nyílik az iskola növendékeinek munkáiból (festészet, grafika, kézművesség, szobrászat, design) a színház emeleti előcsarnokában. Ugyanitt 18 órakor kezdetét veszi a II. Art Oradea fesztivál-verseny, amelyen fellépnek az ország művészeti testvériskoláinak énekes növendékei, a Hubic iskola Ari Nagy Sándor vezette Art Band könnyűzenei együttese, valamint Horia Moculescu és Paula Seling neves hazai előadóművészek. Jegyek elővételben 5 lejért válthatók a Hubic iskola emeleti titkárságán (Moscovei/Szilágyi Dezső u. 5 sz.).

Március 12-én, csütörtökön17 órakor szintén a színházban tartanak – ezúttal ingyenes belépéssel – klasszikus zenei koncertet az iskola növendékei és tanárai. Az est meghívottja Sándor Csaba, a Kolozsvári Magyar Opera szólistája.

Március 13-án, pénteken a nagyvásártéri Szakszervezetek Művelődési Házában nagyszabású román folklórkoncert lesz, amelyen az iskola Liviu Buţiu vezette hangszeres népzenei együttese és a Hubic néptánccsoportja is fellép, valamint a hazai folklór jeles előadói. Jegyek ide 25 lejért válthatók szintén a Hubic emeleti titkárságán.