Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jövőre még több adót fizetnek az elhanyagolt épületekért

A szokásos érdektelenség jellemezte a nagyváradi városháza kistermében az elhanyagolt ingatlanok 2018-as felüladóztatásáról szóló közvitáját. Ennek kezdetén mindössze hét érdeklődő jelent meg, a nyolcadik résztvevő később érdekezett, ám mint később kiderült, a megjelentek sem a szabályzattervezethez szóltak hozzá, hanem jelenlegi helyzetükre kerestek volna orvoslást.

A részleges felújítás idén nem mentesít a többletadó alól

A részleges felújítás idén nem mentesít a többletadó alól

Az önkormányzatot Eduard Florea gazdasági igazgató és Adriana Lipoveanu, a Főépítész Hivatalának vezetője képviselte, ők a megjelentek kérdéseire is próbáltak válaszolni, azonban a válasz többnyire abban merült ki: ilyen a törvény. A legtöbbeknek az volt a gondjuk, hogy a saját lakásuk utcafrontját felújítatták, mégis felüladóztatták őket. Némi vita árán kiderült, hogy a közös tulajdonú épületek esetében ez nem elégséges, a törvény ugyanis az ilyen ingatlanokat egységes egészként kezeli, s az építési engedélyeket is a teljes épületre bocsátották ki. Természetesen senki nem várta el a lakóktól, hogy saját pénzükön tegyék rendbe a mások részét is – hangzott el többször is – de ilyen a törvény. A közvitán egy érintett ügyvédnő megkérdezte: nincs-e rá mód, hogy azaz önkormányzat különbséget tegyen azok között, akik jóhiszeműen jártak el (például saját lakrészük utcafrontját felújítatták) és azok között, akik rosszhiszeműen (például hiába szerezték be az épület társtulajdonosai az építkezési engedélyt stb. nem járultak hozzá a költségekhez), de mint kiderült, ebben az évben erre nincs már mód. Aki megkapta az idei felüladóztatásról a határozatot, annak a megemelt adót kell fizetnie erre az évre, akkor is, ha már beszerezte az felújításhoz a szükséges engedélyeket…

Eduard Florea és Adriana Lipoveanu

Eduard Florea és Adriana Lipoveanu

Ezen azonban jövőre már változtatnának, mondta Eduard Florea, épp a közvitára bocsátott határozattervezettel. Ennek értelmében ugyanis, aki egy külön számlára befizeti a felújítás rá eső költségeit, az mentesül a felüladóztatástól, amely jövőre 500 százalékos lesz. Az is elhangzott, hogy amennyiben a tulajdonosok 70 százaléka befizeti az összeget, felújítják az ingatlant, a többiektől pedig az önkormányzat behajtja azt. A közvitán jelenlévő Laurenţiu Chiană nemzeti liberális párti tanácstag ugyanakkor elmondta, mikor a tervezet az önkormányzati képviselőtestület elé került, javasolni fogja, hogy a tulajdonosok kétharmadának befizetése legyen elegendő a felújítás megkezdéséhez. A tervezet várhatóan júniusban kerül a tanácstagok elé.

F. N. L.