Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jövő héten kezdik a felújítást

Remélhetőleg, ha semmi előre nem látható akadály nem adódik, a jövő héten végre elkezdhetik azt a nagyszabású felújítást, amely során újjávarázsolják a nagyváradi barokk palotát, melyben ezután teljes egészében a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséghez tartozó intézmények működnek majd, tudtuk meg Böcskei László váradi megyéspüspöktől.

jovo heten (1)

Évek óta tartó huzavona után jutott el oda a püspökség, hogy azt tehet saját tulajdonával amit éppen akar, megszabadulva az egykori kommunista éra hozadékaként rajtuk maradt bérlőktől, azaz a Körösvidéki Múzeumtól. A barokk palotát ugyanis a romániai restitúciós törvényeknek megfelelően a váradi római katolikus püspökség visszakapta, azonban évekig nem foglalhatták el teljesen saját tulajdonukat, ugyanis az oda kvártélyozott múzeumnak egyszerűen nem volt hova hurcolkodnia, mivel az új múzeumépület körül egy, hosszú évekig tartó huzavona, politikai sárdobálás alakult ki. Ez a fejezet idén végre lezárult, a múzeum pedig átköltözött az új székhelyére. Mint megtudtuk, még pár napba beletelik, míg a bedobozolt leleteket, melyek még a palotában vannak, speciális járművekkel átszállítják az új helyre. Böcskei püspök elmondta, folyamatban van az a felmérés, tanulmánykészítés, mely révén megállapítják milyen állapotban vannak jelenleg a kiürített termek s milyen javítási, felújítási munkálatok szükségesek. A főpásztor nem tartotta titokban, hogy a magyar kormánytámogatásból történő felújítás után a váradi barokk palotában  egyházi központot akarnak kialakítani, mely az egész megyeszékhelynek olyan keresztény bázist jelent majd, ahol nem csupán egyházi rendezvények, de kulturális programok megtartására is lehetőség nyílik.

Szőke Mária