Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jövedelemforrás van kilátásban Székelyhídon és környékén

Több éve vajúdik a csokalyi agrárkomplexum, amelyet mintegy három esztendeje Alexandru Mudura néhai üzletember telepített a Székelyhídhoz tartozó kistelepülés határába. Az eredeti tervek szerint a komplexumnak összesen 64 hektáros területen kellett volna megvalósulnia, amelyből 50 hektáron kinti termesztés, a fennmaradó 14 hektárból pedig 9 hektár üvegház, konzervgyár és hűtőház volt tervezve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az üzletember halálával viszont leragadtak a 9 hektáros üvegháznál, amelyet tavaszra remélnek beindítani, és amelyet Mudura fia fog ezúttal igazgatni.
A komplexum beindulásával járó kétszáz munkahely legalább garantált – mondja Csuka József alpolgármester. Az elöljáró beszámolt arról is, hogy kedden izraeli befektetők jártak Székelyhídon, akik biogazdálkodással foglalkoznak, és akik kezdetnek 1,4 hektáron kezdték el a fóliaházas biozöldség termesztését. A keddi találkozón mintegy negyven helybéli érdeklődő jelent meg. A találkozó fő témája a fóliaházas biogazdálkodás sikere volt, kihangsúlyozva, hogy szemléletváltásra és több rugalmasságra lenne szükség az érmelléki mezőgazdaságban is. Az izraeli üzletemberek által képviselt cég negyvenöt év óta foglalkozik effajta termesztéssel, és komolyan is gondolják, hogy Székelyhídon befektessenek, hisz az első fóliaház után többet is terveznének a város határába. Amennyiben bárkinek kedve támadna belevágni egy ilyen fejlesztésbe, azokat szívesen látják – tájékoztatott Csuka.

A technológiát, a fóliaház felépítését, a beruházáshoz szükséges pályázati lehetőségeket és a felvásárló piacot is biztosítanák, ami hosszútávon számos családnak biztosíthat megélhetést.

Abból gazdálkodunk, amink van. A kisebb gyárak csak jönnek-mennek, kevés és bizonytalan pénzforrás valamennyi. A föld legalább biztos minden időben – fűzi hozzá az eloljáró.

S. É.