Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jótékonysági bál volt Székelyhídon

Szombat este káprázatos ruhájú hölgyekkel, elegáns urakkal telt meg a Székelyhídi Városi Múzeum, akik a Magyar Kultúra Napi Jótékonysági Bál megnyitójára érkeztek. A bált a polgármesteri hivatal, a Pro Székelyhíd Egyesület és a helyi RMDSZ szervezte meg, immár nyolcadik alkalommal. A vendégeket Béres Csaba polgármester és Csuka József alpolgármester fogadta.

Szekelyhid jotekonysagi (1)

A rendezvényt a magyar kultúra napja tiszteletére szervezték, de kiemelt célja volt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon támogatása.

Pár perccel nyolc óra után Gál Kinga európai parlamenti képviselő és Böjte Csaba ferences szerzetes és nevelőik vezetésével bevonultak a gyermekotthon őszinte mosolyú, csillogó szemű kis lakói, kezükben egy-egy szál liliommal, illetve magyar és székely zászlócskákkal. A gyermekek énekükkel köszöntötték a születésnapját ünneplő Böjte Csabát, majd begördült a születésnapi torta is, amit természetesen a gyermekek kaptak meg.

Szekelyhid jotekonysagi (3)

Böjte atya felköszöntése után a báli közönséget elsőként Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere üdvözölte. Kiemelte, hogy a nyolc évvel ezelőtt elindított bál mára a régi, rangos eseményekhez méltó lett. Akik színvonalasan szeretnének szórakozni és egyszersmind támogatni egy nemes célt, várják a bál napját. Idén két nap alatt elfogynak a belépők.

Ezt követően Gál Kinga európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt alelnöke, a bál fővédnöke szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, hogy szerinte megtiszteltetés az otthonban élő gyerekeken segíteni. Hangsúlyozta, hogy még soha nem volt nagyobb szüksége magyar közösségünknek a gyermekekre, a bennük lévő, jövőbe mutató reményre. Brüsszelben azt látja, hogy elbizonytalanodott az európai értékrend, örökölt értékeink viszonylagossá válnak. Ebben a világban a gyermekek könnyen összezavarodhatnak. Ezért is felértékelődik a nevelők, a család szerepe. Csak a gyermekek által tudjuk a magyarságot számszerűségében is megtartani és tudunk megmaradni magyaroknak.

Böjte Csaba ferences szerzetes arra emlékeztetett, hogy Ferenc pápa meghirdette az irgalmasság évét. Ennek szellemében ő az Irgalmasság Iskoláját „nyitotta meg”, melynek mindenki tagja lehet, ha nem csak beszél róla, de gyakorolja is a hét testi és hét lelki, vagyis a 14 irgalmassági cselekedetet. Ő hetente egyről szokott elmélkedni és így jut el az év elejétől éppen 14 hétre következő húsvétig. Ezen az estén azonban az összes irgalmassági cselekedetről szólt, arra emlékezve, hogy az elmúlt években több mint 3000 gyermeknek tudott ételt, italt, ruhát, szállást, vigaszt, tanácsot nyújtani, miközben tanította őket és imádkozott is értük.

Szekelyhid jotekonysagi (8)

„Nekem senki ne mondja, hogy az alma nem eshet messze a fájától” – mondta, arra utalva, hogy a legmélyebbről felemelt gyerekek is bárhol megállhatják a helyüket az életben. Arra biztatott, hogy „merjünk jónak lenni és szeretni”. Gyakoroljuk az irgalmasságot mindennap. Beszédét a Miatyánkkal fejezte be. A gyermekek és a részvevők vele együtt fennhangon imádkoztak.

Biró Rozália szenátor megköszönte, hogy minden évben itt lehet és személyesen találkozhat Csaba testvérrel. Ő is kitért a mai világ általános értékrendjének felbomlására, de szerinte a „Böjte Csaba módszer” a megoldás, hogy a csillogó gyerekszemekben lássuk a reményt, a kiutat. Mondanivalóját azzal zárta, hogy nagyszerű emberek vannak közöttünk, csak meg kell látni és meg kell becsülni őket, és akkor még hosszú évekig ünnepelhetjük a magyar kultúra napját.

A szenátor beszédét a nyitótánc követte. A jótékonysági bál nyitótáncosai ezúttal Oláh Katalin tanítványai, a Tini Dance Center tehetséges táncosai voltak. Lendületes előadásukkal megalapozták a báli hangulatot. A Tini Dance-esek után a bálozók foglalták el a táncteret és közel éjfélig megállás nélkül folyt a tánc.

Nem sokkal éjfél előtt került sor a jótékonysági árverésre. Érmelléki és magyarországi vendég képzőművészek által felajánlott alkotások kerültek kalapács alá. Összesen 13 művet árvereztek el. Ebből összesen 15 440 lej gyűlt össze a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon kis lakói számára. Ilyen sok pénz még nem gyűlt össze az elmúlt nyolc év alatt

Az árverés eredményessége többek között Tasnádi Ferencz Zoltán előadóművész humorral fűszerezett árverési kikiáltó tevékenységének is köszönhető volt. A Nagyváradi Állami Filharmónia művésze látta el a műsorvezetői teendőket is, de a bál programját is színesítette két fellépéssel. Először népdalokat adott elő, majd operettslágerekkel szórakoztatta a közönséget.

Szekelyhid jotekonysagi (6)

A jótékonykodást azok is gyakorolhatták, akiknek nem sikerült vásárolni az árverésen. Egy házikó formájú ládikóba a kéményen át lehetett adományokat bedobni. A vendégek ténylegesen gyakorolták a Böjte atya által javasolt irgalmasságot, így a házikóban végül 2766 lej gyűlt össze.

A támogatók közül kiemelkedett az ételeket és a felszolgáló személyzetet biztosító debreceni Ász Party Szerviz, amely a közel 250 báli vendég ellátását biztosította díjmentesen.

A jótékonysági bál egy kedves színfoltja volt, amikor a bálon jelen lévő Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere felajánlott egy hosszú hétvégét ellátással a híres Olt menti üdülőhelyen a jelen lévő legtöbb gyermekes családnak. A „gyereklicitet” Béres Csaba vezette. Hamar kiderült, hogy holtverseny alakult ki két olyan család között, amelyekben 3–3 gyermek van. Albert Tibor úgy oldotta meg a gordiuszi csomót, hogy megduplázta felajánlását, így Kalló-Nagy Kamilla és Farkas Gábor családja is utazhat Székelyföldre.

A szép fiatal hölgyek minden bizonnyal a bálkirálynő-választást várták a legnagyobb izgalommal. Fél kettő táján végre eredményt hirdetett a zsűri. A bálkirálynő Baczoni Bianka lett, két udvarhölgye pedig Hegyessy Tünde és Rácz Anita. Az új bálkirálynő fejére a tavalyi győztes, Szűcs Ilona helyezte fel a koronát. A hölgyek ünneplése után újra a táncé volt a főszerep.

Hajnali háromkor már feladatot is kapott az új bálkirálynő. Neki kellett kihúzni a bál folyamán eladott tombolajegyek nyerteseit. Sok szép és hasznos ajándék talált gazdára, díszes teáskészlet, konyhai eszközök, ajándékkosarak, finom borok, helyi cégek által felajánlott vásárlási utalványok, illetve a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon lakóinak csoportképével díszített bögrék. A fődíj egy kétszemélyes wellness hétvége volt Hajdúszoboszló egyik rangos szállodájában. A tombolasorsolás után folytatódott a tánc és a szórakozás reggelig. A zenét az egész éjszaka folyamán President együttes szolgáltatta.

Újdonság volt, hogy a bál ideje alatt hagyományos, papírra nyomott emlékfotókat, úgynevezett partyképeket lehetett készíttetni, melyeket pár perc alatt helyben megkaptak a vendégek.

Ez lévén a nyolcadik Magyar Kultúra Napi Jótékonysági Bál Székelyhídon, a szervezők azzal kedveskedtek a vendégeknek, hogy a bejárati folyosó falát az előző bálokon készített fényképekkel díszítették. A hagyományos háziszőttes háttér előtt elhelyezett képeket a bálozók hazavihették emlékül.

Tiponuţ Tibor