Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jótékonysági bál Székelyhídon

Székelyhídon már hagyománnyá vált, hogy a magyar kultúra napján a jótékonysági bálé a főszerep. Szombat este immár kilencedik alkalommal szervezték meg a magyar kultúra napi jótékonysági bált az érmelléki településen.

Böjte Csaba és Eperjes Károly vezetésével kézen fogva vonultak be a gyerekek a terembe

Böjte Csaba és Eperjes Károly vezetésével kézen fogva vonultak be a gyerekek a terembe

A helyi múzeum megtelt csodás ruhakölteményekbe öltözött hölgyekkel, elegáns urakkal. Pár perccel 20 óra után Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Eperjes Károly színművész vezetésével kézen fogva vonultak be a Gyermek Jézus Otthon csillogó szemű kis lakói a terembe. Miután a gyermekek szépen felsorakoztak, Fekete Katalin konferanszié felkérte Béres Csaba polgármestert, a rendezvény kezdeményezőjét, hogy nyissa meg a bált.

Szilágyi Cyntia és Ianc Sebastian tánca nyitotta meg a bált

Szilágyi Cyntia és Ianc Sebastian tánca nyitotta meg a bált

A polgármester egyperces néma főhajtásra kérte a jelenlévőket, ezzel tisztelegve a franciaországi buszbaleset áldozatai előtt. Ezt követően arról beszélt, hogy a kilenc évvel ezelőtt útjára indított kultúra napi jótékonysági bál mára már nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen jöttek vendégek Csíkszeredától az Egyesült Államokig, Németországtól Budapesten át Dubajig. Kiemelte, hogy a bál nemcsak a magyar kultúra napjáról, hanem az együvé tartozásról, az örömről és a hagyományokról is szól. Megköszönte dr. Fazekas Sándor, magyarországi földművelésügyi miniszternek, hogy annak ellenére, hogy személyesen nem lehetett jelen, mégis elvállalta a bál fővédnökségét és köszönetet mondott Eperjes Károlynak, a rendezvény kulturális fővédnökének.

A jótékonysági árverésen 16 képzőművészeti alkotás talált gazdára

A jótékonysági árverésen 16 képzőművészeti alkotás talált gazdára

A megnyitó után a Gyermek Jézus Otthon tiszta szívű kis lakói köszöntötték énekükkel a születésnapját ünneplő Böjte Csabát. Miközben megérkezett a születésnapi torta, a gyerekek a Valahol Európában című musicalből A zene az kell című dalt énekelték, majd Kovács Karola eldalolta a „Sok születésnapokat vígan megélhess” kezdetű éneket, miközben Csaba testvér az otthon legkisebb gyermekétől egy szál liliomot kapott.

Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész, a bál kulturális fővédnöke is köszöntötte a bálozókat. A kultúra és a kereszténység, a hit összefonódásáról beszélt. Versidézetekkel tarkított gondolatmenete abból indult ki, hogy „Isten nélkül nincs kultúra, csak az evolúció halála.” Rámutatott, hogy a magyarság manapság olyan, mint egy szelet kenyér, a határon túliak képezik a héját, és „mint tudjuk, a héjában van a vitamin”. Mélyen szántó gondolataival igazi kultúra napi hangulatot teremtett.

A bál szépei

A bál szépei

Szavai után Szabó Ödön, az RMDSZ parlamenti képviselője osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel, aki a székelyhídi rendezvényt példaértékűnek nevezte. Nagyra értékelte, hogy a város önkormányzata nem hagyta veszendőbe menni az üresen álló kastélyt, hanem felajánlották a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthon-hálózatának egy nemes cél érdekében, hiszen, amint mondta, a magyar kultúra gyerekek nélkül halott kultúra.

Az ünnepi felszólalók sorát Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes zárta. Névnapján köszöntötte Kovács Ágnest, a helyi otthon vezetőjét, majd arról beszélt, hogy milyen fontos a gyermekek jövőjének egyengetése, a nevelés és az oktatás. Arra figyelmeztetett, hogy mennyire lényeges gyermekeink iskoláztatása, gondoskodni arról, hogy szakmát adjunk a kezükbe, mert iskolázatlanul sokkal nagyobb az esélye, hogy elvesznek a világ bűnös forgatagában. Szavai után felcsendült a Himnusz, melyet együtt énekelt a teremben jelenlévő több mint 200 résztvevő.

A résztvevők áttáncolták az éjszakát

A résztvevők áttáncolták az éjszakát

A táncot igazi profi versenytáncos páros, Szilágyi Cyntia és Ianc Sebastian tánca nyitotta meg, szambával és jive-val. Őket a Tini Dance Center (TDC) tánccsoport látványos, dinamikus csoporttánc-bemutatója követte, majd újra a Szilágyi Cyntia és Ianc Sebastian páros lépett a közönség elé. Ezúttal bécsi keringővel. Keringő bemutatójuk végén a TDC táncosaival együtt felkérték és bevonták a keringőbe a jelenlévőket is. A nyitótánc után következett a felszabadult szórakozás. A talpalávalót immár hagyományosan a President együttes, az ételeket pedig a debreceni Party Ász Szervíz biztosította.

A IX. Magyar Kultúra Napi Bál legfontosabb mozzanata a jótékonysági árverés volt, melyre képzőművészek ajánlották fel saját alkotásaikat, illetve magánszemélyek is ajánlottak fel tulajdonukban lévő festményeket. Összesen 16 képzőművészeti alkotás került kalapács alá. Az aukción részt vevő báli közönség nagylelkűségének és a licitálást zseniálisan vezető Fekete Katalinnak köszönhetően ezúttal rekord összeg, 23 500 lej gyűlt össze az elárverezett alkotások árából a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon kis lakói számára.

Sebestyén Andrea

Sebestyén Andrea

Egy igazán elegáns bálnak illik, hogy királynője is legyen. Biztos, hogy minden bálozó szép fiatal hölgy álmodozik arról, hogy egyszer bálkirálynő lesz, de sajnos egy bálban csak egy bálkirálynőt és két udvarhölgyet lehet választani. Idén Székelyhídon, a magyar kultúra napi bál királynőjének a monospetri Hajas-Schmotze Anettet választotta meg a titkos zsűri, két udvarhölgyének pedig két székelyhídi szépséget, Nagy Erzsébetet és Erdei Enikőt. A Beépített szépség című film óta tudjuk, hogy minden szép nőnek harcolni kell a világbékéért, így a székelyhídi bál legszebbjeinek is nyilatkozniuk kellett, mi a véleményük a világbékéről? A három hölgy három teljesen különböző, de frappáns és tökéletes választ adott a kérdésre.

A hagyományokhoz híven hamarosan feladatot is kapott az új bálkirálynő. Neki kellett kihúzni a báli tombola nyerteseit. Sok szép és hasznos ajándék talált gazdára. Két fődíjat is sorsoltak. Az egyik egy kétszemélyes wellness hétvége volt Hajdúszoboszló egyik rangos szállodájában, a másik pedig egy családi hétvége Tusnádfürdőn. Ez utóbbit Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere ajánlotta fel.

A Tini Dance Center táncosai is felléptek

A Tini Dance Center táncosai is felléptek

A magyar kultúrának szerves része a zenei kultúra is. Ennek ápolásában és népszerűsítésében vállalt tevékeny szerepet Sebestyén Andrea, a Kolozsvári Színművészeti Egyetem lelkes hallgatója, aki pénteken a székelyhídi cukrászdában a magyar zenei kultúra egy színes szeletét nyújtottá át a közönségnek, szombat éjjel pedig a bálban a világ zenekultúrájának három különböző gyöngyszemével ajándékozta meg a közönséget. Elsőként Puccini – Gianni Schicchi O mio babbino caro című dalát hallhattuk tőle, majd Lévay Szilveszter és Michael Kunze Elisabeth című musicaljéből énekelte el az Az már nem én lennék című számot, végül Alan Jay Lerner és Frederick Loewe My Fair lady című örökérvényű musicaljéből G. Dénes György magyar szövegével hallhattuk, hogy Ma éjjel táncolnék. Az ífjú művésznő tiszta hangú énekével még szebbé és színesebbé varázsolta a magyar kultúra ünnepét.

A remek hangulatú bál szó szerint virradatig tartott. A közönség áttáncolta a teljes éjszakát.

Tiponuţ Tibor