Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jótékony célú Móka-turné, kevés haszonnal

A máramarosszigeti Szent Júdás Tádéról elnevezett egyesület felkérésére két héttel ezelőtt jótékonysági előadásokat vállalt a mihályfalvi Móka színjátszó csoport, mely műsorok Máramarosszigetre és Nagybányára terjedtek ki. Hunyady Sándor A három sárkány című darab bevételeit a családon belüli erőszakot szenvedett anyák és gyermekek megsegítésére szánták.

A bántalmazott nők és gyermekek leginkább pszichikai terrornak, fizikai bántalmazásoknak, sőt szexuális zaklatásoknak vannak kitéve. Védelmükre mind Szatmár, mind Máramaros megyékben több menhelyet is létrehoztak már.

Récsei Norbert plébános, a Szent Júdás Tádé Egyesület elnöke elmondta, hogy szervezetük különös figyelmet fordít a családon belüli erőszak áldozataira, akiknek jelen pillanatban ezek a menedékek szolgálják az erőszakos környezetből való egyetlen szabadulási lehetőséget.

Bár egyházi egyesület szervezésében folyt az akció, akadt némi szépséghibája a dolognak. Mint utólag kiderült, több helyen – valamilyen politikai hátszélre gyanakodva – tilos volt meghirdetni a jótékony célú akciót, így sok Máramaros megyei családhoz el sem jutott a rendezvény híre. Így a szombat esti szigeti előadásra is a vártnál kevesebben jöttek el. A nagybányait pedig már maguk a szervezők fújták le, attól tartva, hogy a bevétel a terem bérleti díját sem fogja fedezni, mivel a szigetivel ellentétben, itt nem keltek el elővételben jegyek.

jotekony 1

A szigetiek elmondása alapján annyi már kiderült, hogy mivel az előadást meghirdető Móka-plakátokon sehol nem szerepelt – egyébként nem is bevett szokás egy színházi plakáton – kinek a szervezésében és kinek a támogatásával jött létre az előadás, minden máramarosi politikai szervezet gyanúsan kezelte a rendezvényt. Még az alapítvány által előre lefoglalt termet is visszamondták, amelyről a szervezők csak az előadás előtti napokban szereztek tudomást. Amint azt a mellékelt ábra mutatja, a szórványban élő néppártos és RMDSZ-es magyarok marakodása még akkor sem ül el, amikor nincs kampány. Mindezt még megfejelte egy-egy nemzeti érzületű román párt is. Még az iskolákban is tilos volt plakátot kihelyezni, mert egyes igazgatók és tanerők elkötelezett pártkatonák lévén valamennyien a másik akciójának vélték, amelyet, ha nem is helyből, de „valahonnan irányítanak”.

A másik érdekesség, hogy az egyesületet mégis a szigeti kultúrpalota román igazgatója segítette ki, méghozzá bérmentes előadóteremmel. Az utóbbi dicséretes gesztus olyan volt, mintha azt mondták volna „gyertek gyerekek, itt van a díszterem, játszatok a szóban forgó magyar-román nőkért és gyermekekért, ha már így jártatok, hogy a politikai tőkehajhászás minden jóérzést és józan ítélőképességet felülmúl”.

Ezúttal is bebizonyosodott: a civil szféra jószándéka, tisztessége és segítőkészsége nem mindig egyenesen arányos bizonyos politikai körök hozzáállásával – legyen az bármelyik magyar vagy román párté –, még akkor sem, ha karitatív célt szolgál – mondta Szabó János, a darab rendezője.

Récsei Norbert és Bojoga Mária (az egyesület alelnöke) szerint a Móka közreműködése az egyesület tevékenységének ismertetésében játszott fontos szerepet, ugyanis a rendezvényt több médiaorgánum is figyelemmel kísérte. Ezáltal remélhetőleg többen is tudomást szerezhettek a szervezet által létrehozott anya-gyermek menhelyek létezéséről.

Sütő Éva