Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jönnek a digitális villanyórák

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) nemrég jóváhagyta azt a kísérleti projektet, melynek keretében az Enel szolgáltató digitális villanyórák beszerelését kezdi meg Románia területén, a helyi energiaszolgáltatók révén. Az új technológiát alkalmazó, intelligens berendezések energia- és költséghatékonyabbak elődjeiknél, ezen felül pedig egy vezeték nélküli hálózaton keresztül, automatikus és kétirányú információközlést tesznek lehetővé a központi szolgáltatóval – vagyis nem igényelnek emberi leolvasást.

jonnek 2

„Büszkén jelentjük be, hogy megkezdtük az intelligens villanyszámlázásra irányuló országos projektünket és jövő évtől kezdődően szeretnénk a lehető legtöbb felhasználó számára hozzáférhetővé tenni az új technológiát” – nyilatkozta Toni Volpe, az Enel romániai vezetője.

A projekt első fázisaként az Enel csoport harmincezer digitális villanyóra beszerelését kezdte meg kísérleti céllal. Ezek közül mintegy 11 ezer példány a havasalföldi régióban (Munténiában) kerül elhelyezésre, további tízezret pedig Călăraşi és Konstanca egyik városnegyede között osztanak el. A hozzánk közelebb eső részek közül Temesváron 4100, Aradon pedig 3100 kedvezményezettje lesz a projektnek. A tervek szerint ugyanakkor Déván is elhelyeznek majd 2800 digitális villanyórát.

jonnek 1

A készülékek valós időben és automatikusan közvetítik majd az áramfogyasztás mértékét a központi adatbázisba, a havi villanyszámlákat pedig ez alapján állítják majd ki. A fogyasztás állását ugyanakkor a felhasználók is nyomon követhetik számítógépeiken vagy mobiltelefonjaikon. Az intelligens villanyórák igazán nagy tételekben történő beszerelését a tervek szerint csak a próbaidőszakot követően, 2016-ban kezdik meg.

Sz. G. T.