Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jogokról és mosolygó karácsonyról

November 25-én, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján kezdődött és december 10-én, az emberi jogok világnapján ért véget a 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen elnevezésű ENSZ kezdeményezés, mondta pénteken Biró Rozália Bihar megyei szenátor, az RMDSZ nőszervezetének elnöke, aki a Mosolygó karácsonyt! rendezvényről is beszélt.

jogokrol

Az emberi jogok kapcsán a szenátor többek között Nils Muiznieksnek, az Európa Tanács emberi jogi biztosának jelentését idézte, mely szerint Romániábam elsősorban politikai akarat kellene a meglévő törvények gyakorlatba ültetéséhez, erősíteni kell a társadalmi párbeszédet a témáról, és nem utolsó sorban tisztázni kell a jogvédelemmel foglalkozó intézmények hatáskörét és felelősségeit.

A képviselőház munkaügyi, egészségügyi és emberjogi bizottságai egyhangúlag jóváhagyták februárban benyújtott törvénykezdeményezését, amely a fogyatékkal élők jogairól szóló ENSZ egyezmény alkalmazásához nyújt lehetőséget, mondta Biró Rozália.

Az akciónapok kapcsán megemlítette, hogy az RMDSZ nőszervezete a megyei rendezvények mellett a Liliana Padu vezette Romániai Nőszövetséggel közösen konferenciát szervezett, és azt is elmondta, hogy szükség van a családon belüli erőszak elleni törvény megváltoztatására. Bár a távolságtartási végzések kibocsátásnak határidejét 72 órára módosította a héten a képviselőház (a gyakorlatban 20 és 120 nap között adták ki ezeket), ezt a tervek szerint megváltoztatják, hogy 24-48 órán belül kiadhassák a bírói végzést. Az önkormányzatoknak egyszeri, a minimálbér összegével egyező támogatást kellene nyújtaniuk a családon belüli erőszakot elszenvedőknek, hogy három-négy hétig biztosíthassák megélhetésüket. Szükséges lenne a bántalmazott rendőri védelme az elköltözéskor, illetve, hogy a közös otthont ne a bántalmazott, hanem a bántalmazó hagyja el, mondta Biró Rozália.

A szenátor egy 2013-as tanulmányt idézett – mint monda „ennél frissebb vagy nincs, vagy nem nyilvános” –, mely szerint a családon belüli erőszak áldozatainak 34–40 százaléka nagykorú nő, ez 4000–4200 esetet jelent évente. Az eseteknek mintegy a negyede kerül nyilvánosságra, tehát jóval többen szenvedhetnek a testi, lelki, anyagi stb. agressziótól. Az áldozatoknak egyébként 7-7,5 százaléka férfi, emellett vannak bántalmazott gyermekek, idősek és fogyatékkal élők is.

Romániában 2014-ben összesen 26 sürgősségi menedékhely, 15, az áldozatokat segítő központ, 12 megelőzéssel és 8 tájékoztatással foglalkozó központ működött, és mindössze két helyen foglalkoznak az agresszorokkal. Bihar megyében egy egyesület működtet nappali központot, és egy védett ház van.

Tavaly mintegy 35 ezer, idén mintegy39 ezer ember kap legalább jelképes ajándékot a Mosolygó karácsonyt! program keretében az RDMSZ nőszervezetétől. A szövetség nőszervezete a történelmi egyházak nőszövetségeivel közösen munkálkodik a programban, ezért köszönet illeti őket, hangzott el. Biró Rozália azt is elmondta, december 15-én, kedden a nagyváradi filharmóniában a gyermekotthonok lakóit ajándékozzák meg, személyre szóló meglepetést készítenek a kicsiknek.

Fried Noémi Lujza