Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jogi huzavonák, hivatali visszaélések

Sajtótájékoztatót tartott tegnap Nagyváradon Kincses Előd ügyvéd, Tőkés László európai parlamenti képviselőnek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének jogi képviselője és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. Azokról a folyamatban levő jogi procedúrákról esett szó, amelyeket az EMNT és az EMNP indított olyan esetek miatt, amelyek a felperes szerint súlyosan diszkriminálják, kisebbségi jogaiktól fosztják meg az erdélyi magyarságot.

Szilágyi Zsolt és Kincses Előd

Szilágyi Zsolt és Kincses Előd

Szó esett EMNT és az EMNP által az Felsőoktatási Intézményeket Ellenőrző Hivatal (ARACIS) és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetősége ellen hivatali visszaélés és funkcióbitorlás címén indított perről. A MOGYE-n ugyanis az egyetem vezetősége megtiltotta, hogy az orvostanhallgatók a klinikai gyakorlatot magyarul végezhessék, noha a kisebbségi törvények ezt előírják. A három multikulturális romániai egyetem közül egyedül a MOGYE vezetősége nem teszi lehetővé azt, hogy magyar anyanyelvű hallgatóik magyarul végezzék a klinikai gyakorlatot, s ez Kincses szerint nemcsak a kisebbségi jogoktól való megfosztás, hatalommal való visszaélés, hanem korrupciós ügy is, ugyanis az egyetemi előadók alkalmazása is ezután a szabály után alakul, ezért feljelentést tettek az egyetem ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél (DNA) is. Kincses szerint ez a per még elhúzódik jó ideig, valószínűleg a strassbourgi emberjogi bíróság fog erről is (mint általában a hasonló perekről) dönteni. Az egyetemi oktatásban az efféle nyelvi diszkrimináció azt eredményezheti, hogy előbb-utóbb asszimilálják az erdélyi magyar értelmiségi réteget, s ezt a folyamatot a teljes erdélyi magyar közösség megsínyli, mutatott rá Szilágyi Zsolt, hozzáfűzve, hogy ismét bebizonyosodott, hogy az RMDSZ csak kampánycélokra használja a hasonló eseteket, de érdemben sehol nem lépnek fel ezek ellen..

Tovább folytatódik az úgynevezett „zászlóper” is, ugyanis a váradi polgármesteri hivatal tavalyelőtt felszólította Tőkés Lászlót, hogy váradi képviselői irodája erkélyéről vegye le a székely és a partiumi lobogókat, mivel ezek a hivatal szerint reklámzászlónak minősülnek.

A képviselő megfellebbezte ezt a döntést. A zászlóügyben azonban elég nagy a kavarodás, ugyanis mint kiderült, a váradi bíróság által kiadott végzésekben maguk a bírák is keverték a székely zászlót és a partiumi zászlót. Ennek azért van jelentősége, mert a székely zászlóról nemrég kimondták, hogy nem minősül reklámzászlónak, így az lenne a logikus, ha ugyanez a jogi érvelés érvényesülne a partiumi zászló esetében is. A jogi huzavona folytatódik, s minden bizonnyal a Tőkés László irodai erkélyén levő zászlók ügye is a strassbourgi emberjogi bíróság asztalára kerül, vélekedett Kincses.

Szőke Mária