Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jó tanácsok kánikulára

A romániai meteorológiai előrejelzések szerint az ország nyugati részén, Bihar, Arad és Temes megyében is jóval 30–35 Celsius-fok fölötti hőmérséklet várható. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közérdekű tájékoztatást adott ki, melyben felhívja figyelmünket arra, miként védekezzünk és óvjuk egészségünket a kánikulában.

Bihar megyében erre a hétre is hőségriasztást hirdetett az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni mindazt, amire oda kell figyelnünk, emellett azt is, hogy milyen kötelezettségeik vannak a munkáltatóknak az alkalmazottaikkal szemben. Nemcsak magunkra és embertársainkra, hanem a házi kedvenceinkre is érdemes odafigyelnünk, a hőség őket is kínozhatja. Ügyeljünk például arra, hogy még csak pár percre se hagyjuk bezárva a napon parkoló autóba gyermekünket és háziállatunkat, mert ezzel az életüket sodorhatjuk veszélybe.

jo tanacsok 1

A közegészségügyiek arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy a kánikulában lehetőleg ne tartózkodjanak a napon 11–18 óra között; a klímaberendezést oly módon használják, hogy a külső hőmérsékletnél csak 5 Celsius-fokkal legyen hűvösebb a lakásban; a ventillátort ne használjuk, ha a hőmérséklet zárt térben meghaladja a 32 Celsius fokot. A hőség elől bevásárlóközpontokba betérve is hűsölhetünk pár percig, javasolják a közegészségügyiek. Lehetőleg viseljük bő és világos színű öltözéket, fogyasszunk naponta legalább 1,5–2 liter folyadékot; mellőzük az alkohol-és koffeintartalmú italok fogyasztását, lehetőleg szénsavmentes üdítőket igyunk (a szénsavas ital hőségben hasmenést okozhat). A szabadban próbáljunk árnyékban tartózkodni, viseljünk szalmakalapot, napszemüveget.

Kánikulában a munkáltatóknak a 37 Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet idején (amennyiben ez 2 napnál tovább tart) csökkenteniük kell alkalmazottaik fizikai megterhelését, biztosítaniuk kell a munkahelyen a klímaberendezést, több szünetet kell beiktatniuk a munkaidőbe. Ezen kívül alkalmazottanként napi két liter ásványvizet, valamint tusolási lehetőséget kell biztosítaniuk. Amennyiben erre nincs mód, akkor ezt munkaidő-csökkentéssel kell kompenzálni.

A nagy melegben a kisgyermekekre és az idősekre is fokozottan oda kell figyelnünk. Fontos számukra friss gyümölcsökkel és zöldségekkel is pótolni a folyadékhiányt, és a megfelelő higiéniára is oda kell figyelni, illetve a krónikus betegeknek is érdemes rendszeresen konzultálniuk háziorvosukkal, amennyiben nem bírják a kánikulát.

Sükösd T. Krisztina