Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jó szajré

Ismerőseim mesélik, hogy Szentjobbon nemhogy a mezei termés, de már az elemózsiás tarisznya sincs biztonságban. Történt ugyanis, hogy a gazda sokadmagával kiment a kukoricaföldre, annak rendje és módja szerint betakarítani az éves munkájának sárgaaranyát. A gazdasszony jól megpakolta az elemózsiás tarisznyát, mivel a mezei munka meg a szabad levegő kiszívja ám a sok dolgos ember erejét, így hát pótolni is kell azt akár többször is napjában. Nem is akármilyen koszt volt abban: házi sonka, sajt, pálinka meg egyéb ínyencségek, na meg a konyha legjobb vágóeszközei is, hogy keze ügyében lehessen mindenkinek egy-egy jó kés, ha „fröstökhöz” ülnek.

Telt az idő, fogyott a leszedni való, majd amikor kitelt a nap kisebbik része, falatozáshoz gyülekezett a társaság. Azaz gyülekezett volna, de hiába keresték a szatyrokat, táskákat, nagy megrökönyödésükre sehol sem találták. Se tarisznya, se étek. Tanácstalanul, hitetlenkedve álltak, bár csakhamar tudatosult bennük, hogy a tény márpedig tény. Oda az elemózsia. Hogy végül hogyan találta fel magát a gazda meg a gazdasszony a felettébb kínos helyzetben, arról nem szól a fáma.

Ellenben a kukoricatáblától párszáz méterre etnikai kisebbségi negyed bontja a természet törvényeit – minden szempontból –, így nem volt nehéz megfejteni a „zsákmány” esetleges útirányát. A kukoricásban megtaláltak később egy kisebb zsebes táskát, amelyben még benne maradt néhány darab összeborított vajas kenyér – valószínűleg az derogált a kényes gyomruknak –, de a benne lévő pénznek már csak hűlt helye találtatott. Feljelentést tehettek volna ugyan, mondjuk ismeretlen tettes ellen, de azt minden józanul gondolkodó ember tudja, hogy felesleges hercehurca. Ha meg is kerül a tettes, hol lesz már a tavalyi hó, azaz a lopott cucc? A büntetést meg úgy sem tudják kifizetni. Úgyhogy minek tetőzze az ember a baját?

A mezei szarkáktól tehát nemcsak a krumplit, a tengerit vagy a káposztát kell félteni. A fél tábla szalonna, a fél sonka, az üveg pálinka kifizetődőbb szajré, mint néhány tök, vagy teszem azt egy szatyor krumpli.

És még fel sem tűnik a mezei úton…

Sütő Éva