Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Jó példáért szomszédoltak

Pénteken egy bihari küldöttséget látott vendégül a magyarországi Esztár község vezetősége. Romániából jelen volt Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő, Ioan Roman, a PSD parlamenti képviselőja, Claudiu Gligor, az ALDE Bihar megyei alelnöke, Pocsaly Zoltán, Margitta  polgármestere, Horváth Béla szalacsi polgármester és Ioan Purge, Gyapju község polgármestere. A találkozót Simon Adrián irányításával a Masa Bihorului – Bihari Ízvilág csoportosulás kezdeményezte, mely a helyi közösségeknek a kistérségek jellegzetes termékeit szeretné felkarolni és promoválni.

Úton Esztár felé azon gondolkodtunk, hogy mit mutathatnak egy ilyen parányi faluban. A településre érkezvén az út sáros, mondhatni romániai hangulatú volt. Ha figyelmesen szemügyre vettük a tájat, rájöhettünk, hogy az ivóvíz- és csatornahálózat felújítási munkálatai miatt.

Terepszemlén

Terepszemlén

Feltevődik tehát a kérdés, hogy miért mentek el ennyien a mindössze 1400 lélekszámú községbe? Az elején tisztázhatjuk: Esztár a létavértesi határátkelőtől néhány percnyi autóútra található Pocsaj mellett.

A vendégeket polgárőrök vezették be a kultúrotthonba, aminek a hangulata már kezdte elhomályosíten az első benyomásokat. A fogadtatás teljesen baráti, mondhatni szívélyes volt A kultúrház sarkában, a színpad mellett jól megvilágítva tündökölt Esztár Színe Javának egy része, mint egy modern termékbemutatón. Ráadásul ebben az volt a még meghökkentőbb, hogy minden terméket a helyi Start Munka program keretén belül dolgozó emberek készítették. A kicsiny község jelenlegi polgármestere, Szécsi Tamás 2010-ben nyert először választást. A települése bemutatásakor azt mondta, hogy 2011-ben a falu olyan tartozásokkal rendelkezett, hogy kikötötték a közintézményekből a gázszolgáltatást. Tehát tenni kellett valamit. Így jött az ötlet, hogy a közmunkások bevonásával előállítsák a polgármesteri hivatal által üzemeltetett étkezdékbe (öregek otthona, óvoda) a szükséges zöldségeket, ezzel is spórolva a költségvetésen. Itt megjegyeznénk, hogy Magyarországon egy közmunkás nettő 51 ezer forintot keres, ezért köteles napi nyolc órát a közért dolgoznia. Így az esztári polgármesteri hivatal pályázatokból és önerőből vásárolt olyan eszközöket és gépeket, amelyekkel kisüzemeket indíthatott be. Ezeket az üzemeket egy ugyancsak a polgármesteri hivatal által létrehozott szövetkezet működtet. Jelen pillanatban több, mint 200 főt foglalkoztatnak. Esztár ilyen programmal készít savanyúságokat, szappant, téli fagylaltot, kerámiaedényeket, szőtt szőnyegeket, hidegen préselnek olajat, öntenek térköveket és nemrég indították be az asztalosműhelyt, ahol saját maguknak legyártják a szükséges szemetesládákat és az utcai padokat. Ugyanakkor a magyarországi polgármestertől azt is megtudhattuk, hogy repceszalmából tüzelőanyagot is készítenek. Ezekkel fűtik 2011 óta a közintézményeket. Szécsi hozzátette, hogy jelenleg zajlik a községben az ivóvíz- és a szennyvízhálózat cseréje. Az általuk működtetett szövetkezet a bekötéseket is elvégzi, ezzel is segítve a településen lakókat, hisz a szövetkezet nem profitorientált.

Szécsi Tamás és Pajna Zoltán

Szécsi Tamás és Pajna Zoltán

Miután Szécsi bemutatta a falu életét, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke, Pajna Zoltán üdvözölte a romániai vendégeket. Az elnök azt mondta, hogy Magyarország 25 év alatt felnevelt egy olyan réteget, amelyik azt szokta meg, hogy munka nélkül, segélyből is meg lehet élni. „Azt hiszem, ezt a réteget Románia is felnevelte…” – tette hozzá. „Ám Esztár egy sikertörténetet hozott létre, hisz itt a szociális munkás értékesnek érezheti magát, mert nem utcát seper, hanem valami értékeset készít” – mondotta megyei önkormányzati vezető. Ezek után Simon Adrián beszélt annak fontosságáról, hogy a mikrórégiók ki kell alakítsák és fel kell fedezzék, majd promoválniuk kell azokat a termékeket, amelyek rájuk jellemzőek.

Simon Adrián Fotók: Szőke Sándor

Simon Adrián
Fotók: Szőke Sándor

A beszédek után a polgármester és a megyei közgyűlés elnöke körbevezette a vendégeket a kis üzemekben, így megnézhettük azt, amit addig nem is gondoltunk, vagy csak hallottunk róluk. Láthattuk, hogyan készítik a hordóskáposztát, a hidegen préselt olajat, de láttunk elkészült térköveket, megnéztük a fazekasműhelyt és a szövőnővel is beszélgethettünk. Megkóstolhattuk a téli fagylaltot, majd Szécsi bemutatta a nemrég beindított asztalosműhelyt is. Tulajdonképpen elmondhatjuk, hogy Ezstár a 2011-es csődközeli helyzetből négy év alatt önfenntartó lett és saját termékeket hozott létre a magyarországi törvényeknek is köszönhetően, amelyek megengedik többek között azt is, hogy egy önkormányzat gyárthasson és eladhasson.

Pocsaly Zoltán és Horváth Béla polgármesterek arra kérték a jelenlevő romániai parlamenti képviselőket, honosítsák ezeket a nagyon is hasznos és gyakorlatba ültethető magyarországi törvényeket, hogy Romániában is lehessen hasonló dolgokat véghezvinni.

 Demián Zsolt